Ministři obrany NATO se dnes sejdou v Krakově

Krakov - Situace v Afghánistánu, přiblížení Ukrajiny a Gruzie k NATO a budoucnost aliance. To jsou hlavní témata dvoudenní neformální schůzky ministrů zahraničí Severoatlantické aliance, která dnes začíná v polském Krakově. Je možné, že ministři se také dotknou vztahů s Ruskem a plánů USA vybudovat v Česku a Polsku objekty protiraketové obrany. Českou republiku bude na schůzce zastupovat ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Generální tajemník aliance Jaap de Hoop Scheffer v rozhovoru s deníkem Rzeczpospolita řekl, že v Afghánistánu nejde jen o vysílání dalších vojáků do země. Je podle něj důležité propojit činnost armády a civilistů, školit armádu, policii a válčit s drogami.

NATO se v Afghánistánu zatím neúspěšně pokouší odrazit nový nápor fundamentalistického muslimského hnutí Taliban, jehož režim svrhla americká invaze po teroristických útocích v USA z 11. září 2001. Nový americký prezident Barack Obama chce položit na řešení v Afghánistánu mimořádný důraz a lze čekat, že bude chtít větší přispění dalších členů aliance. S tím souvisí i debata o budoucnosti aliance, která bude dalším tématem rozhovorů.