Lékaři bez hranic pomáhají v nebezpečném Somálsku

Mogadišo - Hladové Somálsko ve východní Africe je pro humanitární organizace jeden z nejtvrdších oříšků. Somálsko patří pro cizince k nejnebezpečnějším místům na světě. Únosy a násilí tady číhají na každém kroku. Humanitární organizace proto své zaměstnance dávno stáhly nebo je sem vůbec neposílají. Lékaři bez hranic jako jedni z mála zůstávají.

Ondřej Horváth pracuje pro humanitární organizaci Lékaři bez hranic. V hlavním somálském městě Mogadišu pomáhá místním. S pomocí zdejších zdravotníků bojuje s následky nemocí a podvýživy. Podle OSN se můžou týkat skoro milionu Somálců. 

S ochrankou v patách se Ondřej vydává na ošetřovnu na okraji města. Je potřeba zjistit největší problémy. Na předměstí Mogadiša postavili lékaři improvizovanou nemocnici. Je tu čisto a relativně bezpečno. „Snažíme se dělat, co můžeme. Máme tady sice nemocnici, ale jsme lidem schopní poskytnout jenom základní péči,“ říká však zdravotnice Mahes Murugayia. 

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Lékaři bez hranic působí v Somálsku nepřetržitě od roku 1991. V současnosti zde pracují na 13 projektech, včetně lékařské pomoci související se současnou krizí, očkovacích kampaní a výživové pomoci. Lékaři bez hranic pomáhají somálským uprchlíkům rovněž v keňském táboře Dadáb a v etiopském táboře Dolo Ado.

Vydáno pod