Sníh trápí také okolní země, napadl i na chorvatských ostrovech

Vídeň/Záhřeb - Střední Evropa je dále sužována hustým sněžením - zejména pak Alpy a jejich podhůří. Velká část výše položených silnic v Rakousku byla dnes nesjízdná a ve většině horských středisek bylo vyhlášeno velké nebezpečí lavin. V Bavorsku si lavina vyžádala jeden lidský život, ve švýcarských Alpách bylo kvůli sněhu uzavřeno několik komunikací a sníh komplikoval i železniční dopravu. S nástrahami sněžení a prudkého větru se potýká také Chorvatsko, zatímco na Slovensku se situace postupně zlepšuje.

V Oberammergau, bavorském středisku, zavalila dnes odpoledne lavina tři lidi. Dva se podařilo zachránit, jeden pod sněhem zahynul. Lavina se uvolnila na hoře Laber vysoké 1686 metrů a sjela až do údolí. V bavorském Kaufbeurenu naměřili dnes minus 21 stupňů Celsia, třeskuté mrazy jsou ale hlášeny z mnoha částí Německa.

V Rakousku napadlo až 60 centimetrů nového sněhu

Některé oblasti Rakouska se za poslední den dočkaly od 40 do 60 centimetrů sněhu. Na hlavním alpském hřebenu leží téměř půl metru nového sněhu. V Tyrolsku, Vorarlbersku a Salcbursku je kvůli sněhové kalamitě již od úterý nesjízdných mnoho silnic. V Tyrolsku bylo vyhlášeno lavinové nebezpečí vysokého stupně a záchranná služba nedoporučuje turistům a lyžařům žádné hřebenové výlety nebo jízdy mimo vyhrazený terén.

Velkou trpělivostí se museli v úterý večer obrnit řidiči při průjezdu pfänderským tunelem u Bregenzu na dálnici A14. Vjezd do něj byl na několik hodin zablokován stovkami odstavených kamionů, které nemohly pokračovat na německou dálnici A96. Když úřady uzávěru odvolaly, havaroval v tunelu kamion řízený čtyřiadvacetiletým Čechem, který utrpěl vážná zranění. Průjezd tunelem byl obnoven až kolem půlnoci na dnešek. Doprava musela být přerušena i na arlberské železnici a na trati mezi rakouským Scharnitzem a bavorským Mittenwaldem.

Sníh ochromil dopravu i ve Švýcarsku

Přívaly sněhu ochromily dopravu i na mnoha místech Švýcarska, kde úřady kvůli lavinové hrozbě uzavřely několik silnic. Město Andermatt v centrální části země sníh dnes ráno zcela odřízl od světa. Velká zpoždění nabraly také vlaky, provoz na strategické gotthardské železnici se ale už podařilo částečně obnovit. Vlaky z Curychu, Basileje a Luzernu do Milána musely být převedeny na jiné tratě.

S nezvyklou bílou nadílkou bojuje v těchto dnech Chorvatsko. Na jihozápadě země napadlo od úterý přes 50 centimetrů sněhu, který způsobil množství lehčích dopravních nehod. Na většině jadranských ostrovů stejně jako v přístavech Šibenik, Split a Zadar viděli přitom obyvatelé sníh po několika letech. Letiště v Zadaru bylo kvůli němu dnes uzavřeno.

Situace se naopak zlepšuje na Slovensku, kde se silničářům podařilo zprůjezdnit tahy k posledním kysuckým obcím, které byly v minulých dnech kvůli sněhu a silnému větru odříznuté od světa. Ve Vysokých Tatrách dnes horská služba snížila výstrahu před lavinami na třetí, prostřední stupeň. Vyšší riziko lavin je už jen v Západních Tatrách.

  • Lyžaři v rakouských Alpách autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/682/68108.jpg
  • Rakouské silnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/577/57616.jpg
  • Sněžení ve Splitu zdroj: flickr.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/690/68985.jpg