Počet obětí záplav v Thajsku stoupl na pět set

Bangkok – Tři měsíce vydatných dešťů způsobily v Thajsku katastrofální záplavy, které si již vyžádaly na 500 obětí. V samotné thajské metropoli se špinavá voda řítí ulicemi a zaplavuje klíčové silniční uzly. Policie zatím nechává v provozu důležité autobusové nádraží, které zajišťuje spoje do severního Thajska. Nicméně i zde hrozí stálé nebezpečí zaplavení.

Od července zasáhly záplavy většinu země a vyžádaly si podle vlády již 506 obětí na životech. Podle některých informací již voda ze severních provincií začala klesat, naopak stoupá v Bangkoku, který stojí v cestě přirozenému toku na jih do Thajského zálivu. 

Dosud úřady nařídily evakuaci osmi z celkových 50 obvodů Bangkoku. Sedm jich bylo již zaplaveno z části či úplně. V sobotu se přiblížila voda k největší venkovní nákupní zóně i s proslulým víkendovým trhem Čatučak, jedné z hlavních turistických atrakcí severně od centrální obchodní čtvrti Bangkoku. Ve snaze odklonit část blížící se masy vody dokončili dělníci na severu Bangkoku asi šestikilometrový val pytlů s pískem.

Bangkok ale bude muset dál bojovat s vodou, která se již do města dostala kanalizací. Ta byla v posledních dvou desetiletích významně rozšířena a vylepšena, aby si byla schopná poradit s množstvím vody během monzunového období. Současné záplavy jsou však pro kanalizační systém velkou zkouškou. Takové množství vody Bangkok zažil naposledy v roce 1942.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)