Izraelský prezident varuje: Útok na Írán nemusí být daleko

Jeruzalém – Izraelský prezident Šimon Peres v televizním rozhovoru uvedl, že útok Izraele a dalších zemí na Írán je „stále pravděpodobnější“. K této domněnce ho vedou znepokojivé informace zpravodajských služeb i skutečnost, že Írán podle expertů není daleko od získání vlastní jaderné zbraně. Podobného postupu se obává Francie, která by jako řešení spíše volila přísnější sankce. Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé prohlásil, že by podobný útok mohl destabilizovat situaci v regionu.

„Dohlížející zpravodajské služby různých zemí jsou znepokojeny a tlačí na své vedoucí představitele, aby zabránili připravenosti Íránu získat jadernou zbraň,“ uvedl Peres v televizním rozhovoru. Podle průzkumů je k myšlence útoku na íránská jaderná zařízení nakloněna polovina Izraelců.

Írán nicméně pohrozil, že v případě izraelského útoku chystá odvetu. Odborníci se domnívají, že Írán je od získání jaderné zbraně vzdálen jen několik let. Mezinárodní agentura pro atomovou energii chystá podle informací BBC news příští týden zveřejnit zprávu o íránském jaderném programu s důkazy o tom, že Írán tajně pracuje na vývoji jaderných zbraní. Írán tvrdí, že jeho jaderný program je zacílen výhradně na civilní využívání energie.  

Izrael minulý týden vyzkoušel nejen balistickou raketu s novým pohonným systémem, ale provedl zároveň rozsáhlé testy simulující útok konvenčními i nekonvenčními raketami na Tel Aviv. Podle dalších zpráv médií zároveň izraelské letectvo provádělo rozsáhlé cvičení spolu s italskými vojáky na Sardinii, jejichž cílem byl nácvik misí „na dlouhé vzdálenosti“.

Francie by volila cestu přísnějších sankcí

Francie je naopak toho názoru, že vojenský zásah proti Íránu kvůli podezření z jaderného programu by mohl totálně destabilizovat situaci v regionu. „Stále můžeme zpřísnit sankce na Írán a pokračovat touto cestou,“ prohlásil Juppé. „Musíme udělat vše proto, abychom zabránili nevratnému,“ dodal. Minulý týden francouzský prezident kritizoval Írán za posedlé přání vyvinout jaderný program a upozornil, že Francie by nepřihlížela případnému ohrožení Izraele.

Vydáno pod