Lotyšská vláda rezignovala kvůli ekonomické krizi

Riga - Lotyšsko je nyní bez vlády, kabinet premiéra Ivarse Godmanise dnes podal demisi. Lotyšský prezident demisi přijal. Za rozpadem středopravé koalice čtyř stran je hluboká hospodářská krize, v jejmíž důsledku vládě radikálně klesla popularita. Po Islandu jde již o druhý pád kabinetu evropské země, který má na svědomí ekonomická krize.

Lotyšský prezident Valdis Zatlers nyní hodlá zahájit jednání se všemi stranami zasedajícími v parlamentu. Jeho cílem je totiž vytvoření vlády, na které by se podílela všechna parlamentní uskupení. Nejasné zatím zůstává, zda se vládní krize bude řešit pouze změnami ve složení stávající vlády nebo zda budou vyhlášeny nové volby. Vládní čtyřka totiž stále disponuje většinou 53 křesel ve stočlenném parlamentu.

Odstupující vládě během krize rapidně klesaly volební preference, vyvrcholením byly masové demonstrace v hlavním městě Rize. Při následném zásahu policie bylo zraněno více než čtyřicet lidí. Obyvatele Lotyšska stále více rozhořčuje stoupající nezaměstnanost a nepopulární reformy. Lidé obviňují vládu z ekonomických problémů, do kterých se země dostala.

Godmanisově rezignaci předcházela výzva šéfů dvou vládních stran k jeho odstoupení. Krizi ve vztazích uvnitř koalice vyvolalo také nedávné odmítnutí Godmanisova plánu na snížení počtu ministrů z osmnácti na dvanáct. V posledních týdnech ze svých funkcí navíc odstoupili ministři kultury a zemědělství.

Lotyšsko je jednou z nejvíce hospodářskou krizí postižených zemí EU, HDP za poslední čtvrtletí roku 2008 klesl o 10,5 procent. To je nejhorší výsledek od vyhlášení nezávislosti na Sovětském svazu začátkem 90. let. Kvůli kolapsu veřejných financí muselo Lotyšsko požádat EU a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc, která činí 7,5 miliardy eur.

Sedmapadesátiletý Godmanis byl prvním premiérem Lotyšska poté, co se v roce 1991 vymanilo z područí Sovětského svazu. V čele dnes odstupující vlády stál od prosince 2007. Tento měsíc přestál v lotyšském parlamentu hlasování o nedůvěře.

Násilnosti při protestech v Rize
Zdroj: ČT24/news.sky.com