Balkán je pod sněhem

Bělehrad - Mrazy, silný vítr a přívaly sněhu paralyzovaly dopravu na celém Balkáně, především v Bulharsku a Srbsku. Tam teploty klesly k minus 15 stupňům Celsia a způsobily smrt tří lidí ve městě Požarevac a v pohoří Sjenica na jihozápadě země. Rumunsko kvůli silnému větru uzavřelo svůj hlavní černomořský přístav Constanta.

Srbské úřady dnes kvůli počasí vyhlásily v centrální části země stav nouze. Desítky osob zůstaly uvězněny v automobilech na hlavní dálnici v Srbsku, na níž kvůli dvoumetrovým závějím zkolabovala doprava. Úřady povolaly na odklízení sněhu armádu. Provoz se zastavil i na některých úsecích dálnice na Makedonii, sníh a led způsobily na mnoha tazích dopravní nehody.

V Bulharsku zůstalo kvůli nepřetržitému sněžení bez elektřiny přes 150 obcí, řada z nich nemá ani vodu. V Sofii způsobil sníh dopravní chaos, v pohoří Balkán laviny zasypaly několik průsmyků, ostatní jsou průjezdné pouze se sněhovými řetězy.

Zimní počasí způsobilo komplikace v dopravě také v Chorvatsku a v Albánii. V Černé Hoře úřady kvůli sněhu uzavřely desítky místních komunikací a snaží se obnovit dodávky elektřiny do přístavu Bar a pohraničního města Ulcinj, které jsou bez proudu téměř 48 hodin. Po dvou dnech byl naopak obnoven provoz na letišti v Podgorici. Silné sněžení komplikovalo v noci na dnešek dopravu v turecké Ankaře. Nebývalá sněhová nadílka způsobila úplné přerušení provozu i na hlavních tazích.

Se zimou bojuje i Německo a Rakousko

Se zimou se potýká také Německo. Na namrzlé německé dálnici A3 u německého Würzburgu se dnes srazilo šest nákladních vozů, čtyři osobní auta a nizozemský autobus. Zraněno bylo sedm lidí, havárie zcela zablokovala provoz ve směru na Norimberk a na dálnici se vytvořila desetikilometrová kolona. U dolnosaského Bockenu na dálnici A7 se srazily dva tahače. Na většině míst německých i rakouských Alp nadále platí varování před lavinami. Kvůli vytrvalému sněžení měla problémy i letecká doprava.