Podle Amnesty International se Izrael i Hamás dopustily válečných zločinů

Jeruzalém/Praha - Vlivná organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) vyzvala OSN k uvalení zbrojního embarga na Izrael a palestinský Hamás. V nové zprávě tvrdí, že obě strany útočily v nedávném konfliktu na civilisty dovezenými zbraněmi. Hamás raketami odpalovanými do Izraele a Izrael v Gaze americkým bílým fosforem a dalšími zbraněmi. Podle Amnesty se tak dopustily válečných zločinů. Izrael i Hamás závěry odmítají.

Podle dnešní zprávy české kanceláře Amnesty International byly při nedávném izraelsko-palestinském konfliktu v pásmu Gazy použity zbraně nakoupené v zahraničí. AI ČR poukazuje na to, že mezi 20 největších zbrojních dodavatelů Izraele, z nichž nejvýznamnější jsou USA, patří Česká republika.

AI uvedla, že získala důkazy, podle kterých Izrael a Hamas využívaly v konfliktu v pásmu Gazy dovezené zbraně k útokům na civilisty. Ve školách, nemocnicích a obytných domech v Gaze se našly úlomky izraelských bomb, zatímco v izraelských civilních oblastech byly nalezeny zbytky palestinských raket. Izraelské síly podle AI porušovaly mezinárodní právo, páchaly i válečné zločiny. Radikální Palestinci zase vystřelili na izraelské civilní zóny stovky raket propašovaných ze zahraničí.

Ředitel AI pro Blízký východ Malcolm Smart řekl, že „izraelská vojenská ofenziva v Gaze byla do velké míry provedena zbraněmi, municí a vojenským vybavením, které zaplatili američtí daňoví poplatníci“, a že by administrativa prezidenta Baracka Obamy „měla vojenskou pomoc Izraeli okamžitě pozastavit“. USA jsou nejvýznamnějším dodavatelem zbraní Izraeli.

Ochotu vyzbrojovat izraelskou armádu dávají podle AI ČR najevo některé státy Evropské unie. V důsledku politického napětí nyní devět členů EU uvádí, že do Izraele žádné další zbraně nevyvezou. Další státy jako Itálie nebo Velká Británie prý podle svých představitelů vývoz konvenčních zbraní omezily.

Česká republika podle databáze OSN Comtrade dodala v letech 2004 až 2007 do Izraele zbraně a munici v hodnotě 4 491 753 amerických dolarů, tedy asi 90 milionů korun.

  • Amnesty International zdroj: Amnesty International http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/239/23840.jpg
  • Izraelští vojáci autor: Ariel Schalit, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/618/61774.jpg