Zimbabwe znovu vyhání bílé farmáře

Harare - Zimbabwské úřady znovu vyhánějí bílé farmáře z jejich pozemků. To ještě prohloubí ekonomickou krizi v zemi, kde zůstane odhadem pouze 400 bílých farmářů. Británie už nabídla stovkám svých občanů, že jim pomůže usadit se zpět doma. Armáda a policie obsadila 77 farem, tvrdí zástupce Farmářské obchodní unie. Přitom už v listopadu rozhodl soud Společenství pro rozvoj jižní Afriky, že vládní pozemková reforma je protizákonná. Jenže prezident Robert Mugabe rozsudek neuznal a půdu chce přerozdělit černošskému obyvatelstvu.

„Mugabe využívá všech možností, aby dokončil etnickou čistku ještě před tím, než se moci pevně chopí nový premiér Tsvangirai a stabilizuje zemi, “ uvedl Trevor Grifford, předseda Farmářské obchodní unie.

Bývalý předák opozice Morgan Tsvangirai se ujal funkce premiéra 11. února. Vládu národní jednoty utvořil v podstatě půl napůl s Mugabeho stranou Zanu PF. Na změny ale nemá finance a obsazení farem uprostřed sklizně zasadí Zimbabwe, které se topí v ekonomické krizi, jen další ránu.

Nejsou peníze na léčbu cholery, umírají tisíce lidí

Více než polovina 12miliónové populace potřebuje potravinovou pomoc, nezaměstnaní jsou téměř všichni a inflaci někteří ekonomové odhadují na 10 sextiliónů procent. Nejsou tak peníze ani na léčbu cholery, na kterou v zemi zemřelo už přes 3 500 lidí.

Robert Mugabe, který zemi vládne už 29 let, si ovšem s krizí hlavu nedělá. V sobotu oslavil 85 narozeniny a předem si nadělil pěkný dárek, když v Hongkongu zakoupil vilu v přepočtu za téměř 120 miliónů korun.