Muzeum v Indonésii připomíná hrůzy tsunami

Jakarta - Indonéský prezident oficiálně otevřel nové muzeum věnované tsunami. Indonésii, Indii, Srí Lanku a Thajsko zasáhla obrovská přílivová vlna v prosinci 2004 po silném podmořském zemětřesení. Vlny zabily 240 tisíc lidí. Nejhůř byla zasažena právě indonéská provincie Aceh, kde nové muzeum stojí.

Čtyřpatrová budova v centru správního střediska Banda Aceh připomíná zkázu, kterou přineslo moře. Exponáty muzea tvoří snímky nejhorší novodobé přílivové vlny a příběhy těch, kdo přežili. Vodní stěny evokují zvuk živlu. Výukové centrum má sloužit i jako evakuační středisko pro případ, že by se tsunami opakovala.

„V Banda Aceh zůstávám přes noc. Sejdu se s představiteli a znovu zdůrazním naše odhodlání k rehabilitaci a obnově Acehu po tsunami,“ řekl během slavnostního otevření muzea indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono.

Prezident během pobytu zahájil třináct dalších rekonstrukčních projektů. Indonéská vláda je na muzeum náležitě hrdá, přesto muzeum vyvolává kontroverzi. Víc než polovina ze všech 240 tisíc obětí tsunami žila právě v provincii Aceh. Vláda už podle svých údajů postavila obydlí pro 100 tisíc tamních lidí, kteří přišli o všechno. Další na pomoc stále čekají. Místo muzea za 6 milionů amerických dolarů by raději viděli nové domy.

Vydáno pod