V Nigérii po sérii útoků nejméně 150 mrtvých

Kano - Při sérii pátečních útoků sebevražedných atentátníků v severovýchodní Nigérii zemřelo podle agentury AFP nejméně 150 lidí. Nejméně stovka dalších lidí údajně utrpěla zranění. Terčem útoků byla mimo jiné vojenská základna a velitelství tajných služeb ve městě Maiduguri. K akci se přihlásila radikální muslimská sekta Boko Haram, která se inspiruje afghánským hnutím Tálibán.

Nálože explodovaly na mnoha místech, i před náboženskou školou. Ve městě Damaturu (120 kilometrů od Maiduguri) v sousedním státě Yobe útočníci mířili na policejní štáb, tři policejní stanice a také několik kostelů. Po útocích se střetli s bezpečnostními složkami. Podle představitele místní vlády je damaturuská nemocnice plná zraněných. „Řekl bych, že zraněných jsou stovky, to není nadnesené. Zranění jsou všude,“ řekl pod rouškou anonymity.

Ke spáchání atentátů se přihlásila islamistická sekta Boko Haram, jejíž název znamená „západní výchova je svatokrádež“. „Jsme odpovědní za útoky v Bormu a Damaturu,“ řekl agentuře AFP člen sekty Abul Qaqa. Jen od začátku roku při bombových útocích a úkladných vraždách zabila tato sekta více než 240 lidí.