Plzeňští lékaři bodou propagovat léčbu prostaty zeleným světlem

Plzeň – Léčba zvětšené prostaty zeleným světlem se v současné době praktikuje v plzeňské nemocnici jako jediném zdravotnickém zařízení ve střední Evropě. O novou technologii se nyní začínají zajímat urologové z dalších míst v regionu a jejich plzeňští kolegové je začnou zaškolovat.

S počtem 200 zákroků za rok a týmem mezinárodně uznávaných lékařů patří plzeňská urologická klinika mezi špičková zařízení ve světě. Díky tomu teď získala statut referenčního školícího centra. Operací zvětšené prostaty provedli plzeňští lékaři za dva roky od zprovoznění nového přístroje 415. Mohlo jich být i víc, nemocnice si to ale nemohla dovolit. Laserový zákrok je totiž mnohem dražší než klasická operace a pojišťovny ho neproplácely.

„Díky vyššímu výkonu se výrazně snižuje doba operace – zhruba na polovinu. Předpokládáme, že i efekt léčby bude lepší,“ přiblížil výhody laserové operace zeleným světlem odborný asistent Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni Jiří Klečka.

Zbytnění prostaty postihuje polovinu mužské populace ve věku nad 60 let. Rokovina prostaty je u mužů vůbec nejčastějším nádorovým onemocněním.

Vydáno pod