Irácká policie postřelila čtyři americké vojáky

Bagdád - Čtyři američtí vojáci byli dnes zraněni a jejich tlumočník zabit při útoku v severoiráckém Mosulu. Irácké bezpečnostní síly označily za pachatele střelby příslušníky irácké policie. Podle tohoto zdroje spustili dva iráčtí policisté střelbu na americké vojáky a jejich tlumočníky při návštěvě hlavního policejního štábu pověřeného obranou mostů a tunelů v Mosulu, který je v současnosti iráckým městem s nejvyšší mírou násilí.

Mluvčí amerických sil podplukovník David Doherty potvrdil incident i uváděný počet zraněných Američanů. Jeden z jejich tlumočníků byl podle něj zabit, druhý zraněn. Totožnost pachatelů Doherty zatím nemohl uvést.

Mluvčí provinčního bezpečnostního štábu v Mosulu brigádní generál Saíd Ahmad Džabúrí potvrdil, že na skupinu amerických vojáků zaútočili dva muži oblečení do policejních uniforem. Pachatelé pak uprchli z místa útoku v automobilu. Podle Džabúrího byl zraněn také irácký policejní kapitán, který velí navštívené specializované jednotce.

Dnešní útok v Mosulu se odehrál pouhý den poté, co byli tři američtí vojáci a jejich tlumočník zabiti během střetu v provincii Dijála. O dva týdny dříve sebevražedný atentátník narazil s autem naloženým trhavinami do americké hlídky v Mosulu a zabil čtyři americké vojáky a iráckého tlumočníka. V polovině listopadu zastřelil jednadvacetiletý irácký voják v Mosulu dva americké vojáky a šest dalších zranil, než byl sám zabit.

V oblasti probíhá rozsáhlá protipovstalecká operace

Zatímco v celém Iráku násilí prudce pokleslo od let 2006 a 2007, kdy dosáhlo svého vrcholu, Mosul a okolní provincie Ninive zůstávají velmi krvavými oblastmi. Americké velení považuje toto město, které je provinčním správním střediskem, za centrum působnosti povstalců z irácké odnože al-Káidy, vytlačených v roce 2007 z Bagdádu a západní části Iráku.

V pátek byla v provincii Ninive spuštěna rozsáhlá protipovstalecká operace irácké armády a policie, jíž se účastní celkem zhruba 15 tisíc mužů. V pondělí irácké bezpečnostní síly oznámily, že v rámci této operace Nová naděje bylo už zatčeno kolem stovky podezřelých osob.

Při nepřátelské palbě bylo v Iráku během února zabito už nejméně devět amerických vojáků. V lednu byli registrováni jen čtyři Američané padlí při bojových akcích, což je nejnižší měsíční počet amerických obětí od počátku války v roce 2003.

Islámští radikálové
Zdroj: ČT24