Obama slíbí snížení deficitu federálního rozpočtu na polovinu

Washington - Americký prezident Barack Obama ve své dnešní zprávě o stavu unie potvrdí záměr zkrátit do konce svého prvního funkčního období deficit federálního rozpočtu na polovinu. Podle výňatků z proslovu, které v předstihu zveřejnil Bílý dům, jeho vláda našla způsob, jak ušetřit dva biliony dolarů v příštích deseti letech a přestane financovat programy zbytečných zbraní ze studené války.

Obama, který má předložit tento týden rozpočet Kongresu, řekl, že chce také odstranit plýtvání a chyby ve zdravotnickém systému. Zdůrazní, že jeho rozpočet se nebude snažit řešit všechny problémy nebo zabývat se všemi otázkami. „Bude se v něm odrážet tvrdá realita nejhorší ekonomické krize za několik desítek let a demokrati i republikáni budou muset přinést oběti,“ řekne šéf Bílého domu, který rozpočet považuje za vizi pro Ameriku a její budoucnost.  

Jeho vláda již reviduje federální rozpočet a snaží se odstranit programy, které jsou neefektivní a znamenají plýtvání prostředky. Jako příklad uvede ukončení vzdělávacích programů, které neposkytují práci, a omezí dotace velkým zemědělským podnikům, které je nepotřebují.

Vydáno pod