Řecká opozice přitvrdila, Papandreu je prý „nebezpečný pro zemi“

Atény - Šéf řecké opozice Antonis Samaras nadále požaduje vyhlášení předčasných voleb a rezignaci premiéra Jargose Papandrea, jehož socialistické vládě dal včera v noci řecký parlament důvěru. Samaras zároveň označil premiéra za „nebezpečného pro zemi“. Papandreou již dnes proklamoval, že jeho cílem je jednat se zástupci všech politických stran, tedy i opozičních, o nové dohodě o zahraniční finanční pomoci Řecku. Své plány premiér zároveň konzultoval s řeckým prezidentem. Hlavní opoziční strana Nová demokracie nicméně stále odmítá s vládní stranou jednat a nechce se podílet na žádné vládě pod Papandreovým vedením. Žádá jeho rezignaci a předčasné volby. Ve funkci premiéra by ho mohl nahradit jeho stranický sok ministr financí Venizelos.

Řecký parlament krátce před páteční půlnocí vyslovil důvěru socialistické vládě premiéra Jorgose Papandrea. Ten před klíčovým hlasováním o důvěře své vládě poslancům řekl, že sjednanou novou dohodu o finanční pomoci eurozóny pro řeckou ekonomiku nesmí Řecko propást. K tomu je podle jeho slov ale nutný širší konsensus řeckých politických stran. Nejlepším řešením by prý byla vláda široké koalice. Premiér Papandreu dnes o dalších krocích debatoval s řeckým prezidentem.

Proces tvorby nového kabinetu bude podle slov Papandrea zahájen brzy. „Mým cílem je okamžité vytvoření vlády jednoty. Absence dohody by mohla způsobit obavy našich evropských partnerů týkajících se našeho členství v eurozóně,“ prohlásil Papandreu na tiskové konferenci po jednání s prezidentem. „Spolupráce je nutná jako záruka pro Řecko i naše partnery, že jsme schopni dodržet svoje závazky,“ dodal premiér.

Vůdce řecké opozice Antonis Samaras
Zdroj: ČT24/AP Photo

Ve 300členném parlamentu podpořilo krátce před páteční půlnocí socialistickou vládu premiéra Papandrea 153 poslanců. Vládnoucí Panhelénské socialistické hnutí (PASOK) má v parlamentu 152 křesel. Papandreovi se tak podařilo uklidnit revoltu ve vlastní socialistické straně. Vládnout by měla ještě minimálně do února a zajistit zemi dohodu o zahraniční finanční pomoci. „Spolupráce je nutná jako záruka pro Řecko i naše partnery, že jsme schopni dodržet svoje závazky,“ uvedl premiér.

Jorgos Papakonstantinu, řecký ministr životního prostředí:

„V noci vláda ustála velmi obtížný test důvěry. To, do čeho se pouštíme, je velmi obtížné a může být úspěšné jen tehdy, když se k nám přidá další strana politického spektra.“

„Řecko musí nutně pokračovat s koaličními rozhovory, aby mohlo mít funkční vládu,“ dodal premiér. Už před jednáním parlamentu totiž někteří vládní socialisté, ale hlavně předáci řecké opoziční Nové demokracie požadovali vytvoření přechodné vlády národní jednoty, která by Řecko dovedla k předčasným volbám. Také chtěli, aby sám Papandreu byl ochoten odstoupit; pak by prý byli ochotni jeho vládu při hlasování o důvěře nenechat padnout.

„Viděli jsme v noci, že premiér se drží u moci a nechce se o ni dělit s jinými stranami. Papandreu musí nejdřív rezignovat a pak teprve můžou začít jednání o sestavení přechodné vlády,“ uvedl opoziční poslanec Evangelos Adonaros.

Papandreu ale poslancům řekl, že předčasné volby by pro zemi představovaly katastrofu. Oddálily by podle jeho slov přijetí dohody o zahraniční pomoci pro Řecko. Premiér vyzval k vytvoření koaliční vlády, která je podle něj nyní pro zemi nejlepším řešením. Zároveň oznámil, že od soboty o tom hodlá jednat se všemi politickými stranami.

Papendreu zdůraznil, že hlavním úkolem je stabilizace ekonomiky a že je v tomto zájmu ochoten jednat i o tom, kdo by příští koaliční vládu vedl. „Musíme postupovat organizovaně. Bez ohledu na to, co se stane, země musí být zítra řízena bez třesů,“ dodal. Vládní socialistická strana podle Papandrea nese tíhu reforem, ale jedna skupina v parlamentu nestačí. „Tento velký úkol vyžaduje upřímnou a širokou podporu,“ řekl premiér a požádal parlament o důvěru pro svou vládu.

Bez finanční pomoci 130 miliard eur od Evropské unie Řecko zkrachuje. Premiér Papandreu chtěl o přijetí půjčky vyhlásit referendum. Evropští lídři jsou proto teď ostražití a peníze pošlou, až budou mít v Aténách spolehlivého partnera.