Parlament USA uctil in memoriam Paula Newmana

Washington - Dolní komora parlamentu USA uctila zesnulého hollywoodského herce Paula Newmana jako legendu stříbrného plátna a lidumila. Sněmovna reprezentantů schválila v noci na dnešek rezoluci vyjadřující hluboké uznání Newmanových úspěchů v herecké profesi i mimo ni. Podle zákonodárců z něj jeho "humanitární činnost a jedinečný talent učinily americký idol, který nebude nikdy zapomenut". Kdysi silný kuřák Newman prohrál boj s rakovinou, zemřel 26. září 2008 ve věku 83 let. Na svůj náhrobek si navrhl sám i epitaf: "Tady leží Paul Newman, který zemřel jako chudák, protože mu zhnědly oči".

Na filmovém plátně Newman exceloval například ve snímcích Butch Cassidy a Sundance Kid, Podraz či Kočka na rozpálené plechové střeše. Kromě filmu byla jeho vášní rychlá kola a úspěch slavil i na poli byznysu. Herec s odzbrojujícím modrookým pohledem proslul také padesátiletým manželstvím, pro Hollywood dost netypickým.

Za svoji kariéru natočil na 50 filmů, desetkrát byl nominován na Oscara a dvakrát ho dostal, a to za nejlepší výkon v dramatu Barva peněz a za celoživotní přínos filmu. „Jsem vděčný, že součástí této ceny není také poukaz na pobyt v hereckém starobinci,“ neodpustil si tehdy ironii.

Mezi Newmanovy další slavné filmy patří Frajer Luke, Skleněné peklo či Hombre. Herec si vyzkoušel i režii, úspěšně například s filmem Harry a syn, k němuž napsal také scénář. Sám měl jediného syna Scotta (jinak samé dcery), který se v roce 1978 předávkoval drogami. Newman poté založil, kromě několika dalších, i nadaci na pomoc drogově závislým.

Newman se aktivně věnoval charitě 

Newman a jeho populární potravinářská firma Newman's Own věnovaly během let více než 250 milionů dolarů na charitu. Jeho charitativní společnost Hole in the Wall pomáhala po celém světě zakládat tábory pro děti trpící chorobami vážně ohrožujícími život.

Paul Newman ve filmu Barva peněz
Zdroj: ČT24/Touchstone Pictures
Vydáno pod