Čína odsoudila aukci sporných sošek ze sbírky Saint Laurenta

Peking - Čína dnes ostře odsoudila pařížskou aukci předmětů ze sbírky umění zesnulého módního návrháře Yvesa Saint Laurenta, v níž byly vydraženy i bronzové sošky původem z císařské Číny, na které si Peking dělá nárok. Státní úřad, který spravuje čínské kulturní dědictví, kvůli tomu pohrozil aukční síni Christie's blíže neupřesněnými důsledky.

„Státní správa kulturního dědictví rozhodně protestuje a odsuzuje prodej kulturních předmětů, které byly nelegálně vyvezeny,“ uveřejnil úřad na svých internetových stránkách. „Christie's bude muset přijmout všechny důsledky vyplývající z takového prodeje,“ vzkázal aukčnímu domu, který dražbu v pařížském muzeu Grand Palais zorganizoval.

Čína se dožaduje navrácení bronzové hlavy zajíce a krysy, které v roce 1860 ukradli z letního paláce čínského císaře v Pekingu britští a francouzští vojáci. Obě sošky byly ve středu vydraženy za 28 milionů eur (799 milionů korun), což podle čínské správy kulturního dědictví „poškodilo kulturní práva a národní cítění čínského lidu“.

Saint Laurentův partner Pierre Bergé, který spolu se slavným módním návrhářem sbírku půlstoletí sestavoval, již dříve naznačil ochotu sošky z dražby stáhnout, ale za podmínky, že čínské vedení zajistí ve své zemi dodržování lidských práv a umožní návrat dalajlamy do Tibetu. Peking to označil za provokativní vydírání.

Saint Laurent a Bergé oba kontroverzní artefakty koupili legálně. Minulý týden francouzský soud odmítl žalobu skupiny čínských právníků a umožnil je dražit.