Rukojmí bangladéšských pohraničníků skončili v masových hrobech

Dháka - Počet obětí dvoudenního povstání bangladéšských pohraničníků pravděpodobně výrazně stoupne. K dosud potvrzeným obětem na životech, mezi kterými jsou čtyři civilisté a 23 důstojníků, přibudou nejméně čtyři desítky dalších důstojníků. Jejich těla byla dnes nalezena v masových hrobech uvnitř komplexu generálního štábu pohraničních sil.

Bezpečnostní síly, které komplex prohledávají, našly desítky těl důstojníků, jež byla naházena do hromadných hrobů. Z téměř 170 důstojníků, kteří sloužili vzbouřencům jako rukojmí, byla naprostá většina dosud pohřešována.

Vzbouřenci v přestrojení se snažili prchnout

V Bangladéši bylo v noci na dnešek zatčeno na 300 příslušníků pohraničních sil, které se tento týden vzbouřily kvůli platům. Podle mluvčího jednotek rychlého nasazení se zatčení pohraničníci pokoušeli prchnout z komplexu kasáren v převlečení za civilisty. Na všech komunikacích v okolí generálního štábu Bangladéšských pušek (BDR) i na silnicích vedoucích z hlavního města byla zřízena kontrolní stanoviště.

Boj za vyšší platy a lepší jídlo

Vzpoura polovojenských pohraničních jednotek vypukla ve středu a o den později skončila složením zbraní a návratem do kasáren. Vláda premiérky Šajch Hasíny Vadžídové za to vzbouřencům slíbila amnestii a splnění jejich požadavků, mezi nimiž bylo zvýšení platů, lepší vybavení či zlepšení stravy.

Členové BDR vyšli do ulic také ve více než desítce měst po celé zemi. Ti se do svých kasáren vrátili teprve dnes.

Nepokoje v Bangladéši
Zdroj: ČT24