Většina vojáků opustí Irák do srpna 2010, oznámil Obama

Washington - Americký prezident Barack Obama se rozhodl stáhnout většinu jednotek Spojených států z Iráku do konce srpna roku 2010. Prohlásil to dnes na vojenské základně Camp Lejeune v Severní Karolíně v přímém přenosu amerických televizí. Současně oznámil, že 35 až 50 tisíc vojáků v zemi zůstane v roli výcvikových jednotek iráckých vládních sil. Do konce roku 2011 pak mají být z Iráku staženi všichni američtí vojáci. "Irák dosud není bezpečný a před sebou máme ještě obtížné dny," řekl Obama.

„Násilí bude pokračovat jako součást každodenního života v Iráku. Příliš mnoho základních politických otázek o irácké budoucnosti zůstává nevyřešených,“ dodal. Přesto je podle něj třeba předávat stále více zodpovědnosti za bezpečnost v zemi iráckým orgánům.

„Spojené státy si nečiní žádné nároky na vaše území ani na vaše přírodní zdroje,“ vzkázal Obama Iráčanům. Reagoval tak na obviňování nepřátel, že USA obsadily Irák ve snaze zmocnit se jeho ropných zdrojů a využívat jeho území k boji vůči fundamentalistům v jiných muslimských zemích.

Spojené státy mají nyní v Iráku asi 142 000 vojáků a každý měsíc přítomnosti v zemi je vyjde na 11 až 12 miliard dolarů (až 274 miliard korun). Kontingent, který zůstane po srpnu 2010, bude převážně cvičit irácké bezpečnostní síly a chránit Američany v zemi, zapojí se ale také do menších protiteroristických akcí pod velením irácké armády.

Mise Američanů se po srpnu 2010 příliš nezmění

„Budou mít nově definovanou misi. Budou se starat o trénink iráckých jednotek, ochranu civilních objektů a budou také vykonávat protiteroristické operace, které se nebudou lišit od toho, jak probíhají operace nyní,“ řekl ve vysílání ČT24 šéfeditor Aktuálně.cz Pavel Tomášek. Podle něj se budou muset Američané vypořádat se zbytky iráckého odporu.

Barack Obama by se paradoxně mohl ve svém plánu opřít spíše o republikány než o své demokraty. Od vrcholných představitelů Obamovy strany totiž podle zpravodaje ČT Michala Kubala zaznívá tvrdá kritika prezidentova postupu.

Vydáno pod