Spojené státy pochválily Mexiko za boj s drogami

Washington - Podle amerického ministerstva zahraničí Mexiko loni udělalo pokrok v boji s mocnými drogovými kartely. Akce proti gangům obchodníků s narkotiky ale provázelo větší násilí než v minulosti. Vyplývá to ze zprávy o mezinárodním boji proti drogám, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo. V Afghánistánu se v porovnání se dvěma předcházejícími rekordními lety téměř o pětinu propadlo pěstování máku.

Podle zprávy ale obchod s drogami a pěstování máku pro výrobu narkotik v Afghánistánu, a to zejména v jeho jižních provinciích, nadále podněcují ozbrojené nepokoje.

Materiál, který shrnuje údaje za rok 2008, označuje 20 zemí světa za „velké“ producenty drog či tranzitní místa, přes něž narkotika směřují ilegálními cestami k odběratelům. Do čela seznamu velkých výrobců drog americké ministerstvo zahraničí řadí především Afghánistán, Mexiko, Nigérii a Pákistán. Další země z tohoto seznamu jako Barma, Bolívie a Venezuela „prokazatelně selhaly“, pokud jde o začlenění do systému mezinárodních dohod směřujících ke společnému boji proti drogám.

V 60 zemích světa včetně Spojených států fungují finanční instituce, které pomáhají takzvaně prát špinavé peníze patřící překupníkům drog, tvrdí dokument. Vyjadřuje přitom znepokojení nad stále výraznější angažovaností sítí překupníků v oblasti Střední Ameriky, kam byly vytlačeny pod tlakem vládních operací v Mexiku a z Kolumbii.

Během loňského roku přišlo jen v Mexiku v souvislosti s bojem gangů o kontrolu nad obchodem s drogami o život přes šest tisíc osob. Mexický prezident Felipe Calderón přitom nasadil do vojenských operací proti nejmocnějším kartelům tisíce vojáků.

Zpráva má za to, že právě Calderónův úspěch v boji proti mexickým drogovým organizacím má za následek, že „zločinecké gangy nyní bojují mezi sebou o zisky, které se stále zmenšují“.

„Restrukturalizace bezpečnostních sil společně s výrazným nasazením armády k odhalování největších organizací zapojených v Mexiku do obchodu s drogami se ukázala jako velmi účinná,“ píše se ve zprávě. Materiál rovněž oceňuje, že „toto úsilí vedlo k zatčení velkého počtu klíčových překupníků drog, k odhalení tajných drogových laboratoří a k výraznému snížení dovozu metamfetaminu do Spojených států“.

Drogová válka v Mexiku vyvolala obavy, že se násilí rozšíří i přes hranice do Spojených států. Americké úřady tento týden zatčením 52 osob završily dvouletou operaci proti jednomu z nejmocnějších mexických drogových kartelů působících i v USA.

Zpráva rovněž uvádí, že největší mírou násilností je v současnosti sužováno mexické město Ciudad Juárez u hranic s USA. Vládní síly zde vedou boje proti drogovým kartelům kontrolujícím trasy, po nichž směřují drogy do Spojených států.