Střešovická nemocnice koupila nejvýkonnější tomograf na světě

Praha - Ústřední vojenská nemocnice si pořídila nejvýkonnější počítačový tomograf (CT) na světě. Tento přístroj pomáhá lékařům při monitorování důležitých orgánů a jako jeden z mála na světě umí monitorovat orgány i v pohybu, což výrazně zlepšuje vyšetřování pacientů se srdečními a mozkovými chorobami.

Pod pojmem CT si většina lidí představí pohyblivé lůžko, na kterém se při vyšetření musí strávit až 20 minut v tunelu. V Ústřední vojenské nemocnici je teď minulostí. Lékaři mají nový, oproti původnímu desetkrát rychlejší. Zatímco běžné CT se musí kolem pacienta až desetkrát otočit, novému přístroji stačí otočení jedno. Podle lékařů je navíc šetrnější k lidskému zdraví. CT totiž stejně jako rentgen vyzařuje radiaci, nový tomograf je ale tak rychlý, že pacient dostává menší dávku záření. Menší množství takzvané kontrastní látky, která umožňuje zkoumat tělo, je další výhodou, šetří ledviny.

Během jedné vteřiny je zařízení schopné produkovat až 750 milionů dat o pacientovi. Podle ředitele nemocnice je teď díky nové technice možné udělat spoustu úkonů preventivní léčby například srdce.

CT umí kompletně vyšetřit celé tělo, vyloučit nebo potvrdit záněty a nádory. Důležitou úlohu má také při infarktech. Vojenská nemocnice byla desátou nemocnicí na světě, která tento přístroj získala. Stál 60 milionů korun.