Kvůli údajné korupci kolem Gripenů putuje rakouský obchodník do vazby

Vídeň - Rakouský soud uvalil vazbu na obchodníka Alfonse Mensdorffa-Pouillyho kvůli údajné korupci při uzavírání smluv na stíhačky Jas-39 Gripen v Česku a Maďarsku, podezřelý je ale také z praní špinavých peněz. Obchodník byl zatčen už v pátek, podle médií získal od britské zbrojovky BAE Systems až několik milionů eur. Aby nemohl ovlivňovat vyšetřování, raději na něj úřady uvalily vazbu.

Podle rakouských médií jde o částku asi 13 milionů eur, které britská zbrojovka měla poukázat na účet Alfonse Mensdorffa-Pouillyho. Tyto finanční toky nebyl Mensdorff-Pouilly schopný dostatečně objasnit. Je proto podezřelý z korupce a praní špinavých peněz.

Podle rakouských médií se obchodník pokoušel doložit finanční toky padělanými doklady, například platebními příkazy. Proto na něj nyní úřady uvalily vazbu, aby nemohl v zahlazování stop pokračovat. Pokud se prokáže, že obchodník skutečně přijal úplatek a pral špinavé peníze, hrozí mu až pět let vězení. Obchodníkův advokát obvinění odmítl. Ze zákona musí soud za 14 dní vazební důvody přezkoumat.

Úkolem vyšetřovatelů nyní bude zjistit, jak vlastně Mensdorff-Pouilly získal od britského zbrojního koncernu BAE Systems miliony eur. Policisté budou muset vyšetřit, s jakými obchody tyto převody peněz vlastně souvisely. Společnost BAE Systems zatím celou záležitost nekomentovala.

Podezřelé obchody se stíhačkami se vyšetřují ve Švédsku i v Česku.  Mensdorff-Pouilly se údajně snažil o přístup k zástupcům české vlády odpovědným za rozhodování kolem nákupu stíhaček v 90. letech. Tehdy působil v Česku jako poradce BAE Systems. Česká vláda si nakonec Gripeny pronajala na deset let v roce 2004 za 19,65 miliardy korun.

Švédská televize SVT přišla v roce 2007 s podezřením, že rozhodnutí o pronájmu Gripenů Česku a také Maďarsku je spojeno s korupcí. Tato podezření se ale nikdy nepodařilo prokázat a sám Mensdorf-Pouilly veškerá obvinění označoval za nepodložená.