USA mají novou ministryni zdravotnictví

Washington - Americký prezident Barack Obama jmenoval ministryní zdravotnictví Kathleen Sebeliusovou. Dosavadní guvernérka státu Kansas je považována za Obamovu dlouholetou spojenkyni. Post ministryně jí prezident nabídl poté, co se nominace vzdal Tom Daschle kvůli daňovým nedoplatkům. Hlavním úkolem nové ministryně bude provést ambiciózní reformy zdravotnictví, které je podle Obamy neúčinné a svými náklady poškozuje americkou ekonomiku.

„Musíme si uvědomit, že pokud chceme pomoci rodinám, ochránit podnikání a zlepšit dlouhodobě naše ekonomické zdraví, je řešení špatného stavu našeho zdravotního systému nejen morální, ale i finanční nutností,“ řekl Obama při jmenování ministryně.

Na čtvrtek prezident svolal do Bílého domu „zdravotnický summit“, na kterém se budou radit představitelé vlády, zdravotních pojišťoven,  Kongresu a dalších orgánů a skupin.

Letos šedesátiletá Sebeliusová je považována za Obamovu dlouhodobou spojenkyni. O kansaské guvernérce se jako o možné kandidátce na post ministryně zdravotnictví začalo uvažovat poté, co se nominace kvůli aféře s dlužnými daněmi vzdal v únoru Tom Daschle. Odstoupení tohoto kandidáta znamenalo pro Obamu velkou nepříjemnost, protože reforma zdravotnictví byla jedním z klíčových témat jeho předvolební kampaně.

Barack Obama jmenoval novou ministryní zdravotnictví Kathleen Sebeliusovou
Zdroj: AP/ČTK