Oligarcha Chodorkovskij opět stanul před soudem

Moskva - Moskevský soud dnes začal předběžně projednávat nová obvinění uvězněného šéfa ropné společnosti Jukos Michaila Chodorkovského. Někdejšímu ruskému ropnému magnátovi hrozí za zpronevěru a praní peněz až 22 let vězení. Podle obžaloby si měl kdysi jeden z nejbohatších mužů Ruska spolu se svými společníky nezákonně přisvojit v přepočtu až 25 miliard dolarů. Chodorkovskij už byl před třemi lety za daňové úniky odsouzený na 8 let. Podle jeho právníků a některých obhájců lidských práv ale šlo o politicky motivovaný proces.

Předpokládá se, že nový proces potrvá minimálně půl roku. Soud dnes řešil pouze protesty obhajoby Chodorkovského proti tomu, že obžalobu vedou stejní prokurátoři jako při předchozím procesu. „Dobře je známe a máme množství argumentů a faktů, že tito prokurátoři nehledí na zákon, ale usilují o verdikt, který si žádá jejich vedení,“ prohlásil advokát Vadim Kljuvgant.

Obžalobu vedou Dmitrij Šochin a Valerij Loktin, jako při prvním soudu s vedením Jukosu v letech 2003 až 2005. V té době Šochin obdržel z rukou
tehdejšího prezidenta Vladimira Putina vysoké státní vyznamenání. Soud po tříhodinové přestávce na rozmýšlenou žádost obhájců o odvolání obou žalobců odmítl.

Podle Chodorkovského se jedná o odplatu Kremlu

Ruská prokuratura viní Chodorkovského z údajného praní špinavých peněz společnosti Jukos, v jejímž čele během svého zatčení v roce 2003 stál. Obžaloba klade Chodorkovskému a jeho společníkovi Platonu Lebeděvovi za vinu, že zpronevěřili z podřízených společností 892 miliard rublů (557 miliard Kč) a „vyprali“ 487 miliard rublů (304 miliard Kč) a 7,5 miliardy dolarů (skoro 17 miliard Kč). Tým právníků ruského magnáta považuje nová obvinění za absurdní a politicky motivovaná, v tom jim částečně za pravdu dávají i nezávislí pozorovatelé. Tento proces má údajně zakrýt pomstu Kremlu za to, že Chodorkovskij byl politickým odpůrcem Vladimira Putina. Část jeho majetku si navíc rozdělila současná ruská politická elita.

Ruské úřady tvrdí, že Chodorkovskij ze sebe dělá mučedníka a disidenta, přestože byl odsouzen za prokázanou kriminální činnost a stát má důkazy o jeho dalších nelegálních činech.

Málokdo v Rusku věří tomu, že Chodorkovskij kdysi zbohatl úplně legálně. Kreml si ho ale vybral za selektivní oběť, proti níž se hodí jakékoli obvinění. Kontrolu nad obrovským majetkem bývalého oligarchy navíc převzala současná kremelská elita, které se návrat původního majitele nehodí. Šanci na férový proces má bývalý oligarcha minimální.