Raúl Castro pořádně provětral kubánskou vládu

Havana - Vláda na Kubě prošla vůbec největší proměnou za celých 50 let kubánské revoluce. Prezident Raúl Castro odvolal 11 ministrů. O svá místa přišli i tajemník Rady ministrů Carlos Lage a dlouholetý ministr zahraničí Felipe Pérez Roque, tedy někdejší nejbližší spolupracovníci Raúlova předchůdce a bratra Fidela Castra. Raúl Castro razantní změny ve vládě sliboval již při nástupu do funkce před rokem. Reforma má vést k zeštíhlení státního aparátu a k efektivnější a odpovědnější práci vlády.

Třiačtyřicetiletý Pérez Roque býval osobním tajemníkem Fidela Castra a také předákem mládežnické organizace. Ministrem zahraničí byl téměř deset let a nyní ho nahradil jeho náměstek Bruno Rodríguez. Jméno Péreze Roquea bylo často zmiňováno v souvislosti s možným příštím kubánským vůdcem.

Sedmapadesátiletý Lage, považovaný za pragmatika, si sice zachoval funkci místopředsedy státní rady, ale v křesle vlivného výkonného tajemníka vlády ho nahradil generál José Amado Ricardo Guerra. Lage byl dosud považován de facto za premiéra. Právě on dostal po rozpadu Sovětského svazu na starost umírněné hospodářské reformy na Kubě.

Mezi desítkou vysoce postavených vládních činitelů, kteří přišli o křeslo, je i ministr hospodářství José Luis Rodríguez, ministryně financí Georgina Barreirová a ministr práce Alfredo Morales.