Vlády v Guineji-Bissau se po smrti prezidenta ujal předseda parlamentu

Bissau - Po vraždě Joâa Bernarda Vieiry, prezidenta Guineje-Bissau, se vlády v zemi dočasně ujal předseda parlamentu Raimundo Perreira. Do země po násilnostech, během kterých o život přišel Vieira i jeho rival velitel armády Tagmé Na Waié, dorazili zástupci západoafrických a portugalsky mluvících zemí, kteří chtějí zabránit dalším konfliktům nebo případnému puči.

Vieira byl zabit ve svém domě příslušníky armády několik hodin poté, co při bombovém útoku zahynul velitel guinejské armády a prezidentův rival Tagmé Na Waié.

Do hlavního města Bissau v následujících hodinách přiletěli zástupci západoafrických a portugalsky mluvících zemí, aby se pokusili zabránit případnému puči a dalším násilnostem. Armáda po vraždě prezidenta odmítla, že by šlo o odvetu za smrt vojenského velitele.

Africká unie (AU) vyzvala politické strany a držitele moci v zemi, aby jednali zdrženlivě a neuvrhli zemi do bojů o moc. Kvůli situaci v Guineji-Bissau se dnes také sešlo Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS).