Írán může raketami zasáhnout všechna jaderná zařízení Izraele

Teherán - Íránské rakety mohou zasáhnout jakákoli izraelská jaderná zařízení. Prohlásil to dnes vrchní velitel íránských revolučních gard. "Všechna jaderná zařízení v různých částech země, které okupuje sionistický režim, jsou v dosahu íránských raket," upozornil dnes podle íránské zpravodajské agentury vrchní velitel revolučních gard Mohammad Alí Džafarí. Prohlásil to v době, kdy západní svět spekuluje o tom, že Teherán vyvíjí jadernou zbraň.

Džafarí dodal: „Doktrínou našeho systému je obrana, ale v případě jakékoli akce našich nepřátel, mezi které patří i sionistický režim, rozhodně odpovíme užitím raket.“

Dnes má Islámská republika Írán rakety s dosahem 2 tisíc kilometrů, na základě toho jsou všechna jaderná zařízení v Izraeli na dostřel," doplnil ještě Džafarí.

Írán už v minulosti několikrát varoval, že jeho rakety mohou zasáhnout Izrael, nikdy ale neupřesnil, kam by mohl své střely zacílit. Armádní analytici se snaží také odpovědět na otázku, zda mohou íránské rakety přesně trefit určité cíle.   

Izrael zase několikrát označil íránský jaderný program za hrozbu. Izrael a západní státy obviňují Teherán, že jeho jaderný program má za cíl vyvinout jadernou zbraň. Írán se ale brání, že jeho jaderný program má pouze energetické ambice. Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí dnes v této souvislosti oznámil, že jeho země plánuje spustit jadernou elektrárnu v Búšehru letos v létě. Rada bezpečnosti OSN na Írán kvůli jeho jaderným aktivitám uvalila už tři série sankcí.

Íránské rakety Šaháb-3 (Létavice) jsou schopnné zasáhnout cíle na Balkáně.
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová