Na Slovensku začala prezidentská volební kampaň

Bratislava - Na Slovensku dnes začala dvoutýdenní kampaň k prezidentským volbám. O úřad hlavy státu se bude ucházet sedm kandidátů, favoritem je dosavadní prezident Ivan Gašparovič. Slováci volí prezidenta přímo. Pokud 21. března nezíská žádný z kandidátů většinu hlasů všech voličů, tedy i těch, kteří se voleb neúčastní, postupují do druhého kola dva nejúspěšnější kandidáti. Pokud Gašparovič post neobhájí, bude mít Slovensko od svého vzniku čtvrtého prezidenta. Prvním byl Michal Kováč, kterého ještě volili poslanci, po něm si lidé vybrali Rudolfa Schustera.

Gašparoviče podporují Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica a koaliční nacionálně populistická Slovenská národní strana Jána Sloty. Kandidaturu poslankyně opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany Ivety Radičové, jež je Gašparovičovou nejsilnější soupeřkou, loni v červenci podpořil bývalý český prezident Václav Havel. O úřad se budou dále ucházet dlouholetý nezávislý poslanec František Mikloško, předsedkyně Svobodného fóra Zuzana Martináková, vysokoškolský profesor Milan Melník, bývalá poslankyně Národní rady za Komunistickou stranu Slovenska a nezávislá kandidátka Dagmar Bollová a Milan Sidor, kterého navrhli komunisté.

Gašparovičova popularita podle průzkumové agentury MVK v únoru klesla pod 50 procent, svůj hlas by mu tehdy odevzdalo 48,6 procenta rozhodnutých voličů. Pro Radičovou by se v únoru vyslovilo 33,3 procenta Slováků. Podpora dalších kandidátů nepřesáhla hranici deseti procent. Žádná překvapení se podle analytiků letos nečekají.

Radičová hlásá změnu, Gašparovič zase občanům nabízí hlavně stabilitu a kontinuitu. Navzdory dobrým preferencím ale nenechává nic na náhodě a jistí si podporu premiéra. Ten se zase netají tím, že mu nekonfliktní prezident vyhovuje. Kontroverzní Slota si zase pochvaluje prezidentovo národní cítění, zvolení Radičové by podle něj naopak byla katastrofa. S podporou třetího vládního koaličního partnera ale Gašparovič počítat nemůže. Stranický rozchod a porážku v prezidentských volbách mu Vladimír Mečiar dodnes neodpustil.