Rusko prý vyvíjí vlastní protidružicové zbraně

Moskva - Rusko chce srovnat krok s ostatními světovými mocnostmi, a proto vyvíjí protidružicové zbraňové systémy. Určité základní součásti těchto zbraní již ruská armáda má. Prohlásil to dnes náměstek ruského ministra obrany generál Valentin Popovkin.

„Rusko nadále odmítá závody ve zbrojení ve vesmíru, musí však reagovat na vývoj uskutečňovaný v jiných zemích,“ řekl generál podle agentury AP. „Nemůžeme jen tak sedět a dívat se, jak jiní na takových systémech pracují. Proto byly takové práce zahájeny i v Rusku,“ dodal. Rusko už podle něj má některé „základní klíčové prvky“ k protidružicovým zbraním, neupřesnil však, o které jde.

Popovkin ve svém prohlášení poukazoval na to, že Kreml dlouhodobě kritizuje americké plány na umístění zbraní ve vesmíru. Podle Moskvy to může vést k novým závodům ve zbrojení. Rusko a Čína naléhaly na uzavření mezinárodní dohody o zákazu vesmírných zbraní, jejich návrh na moratorium však USA odmítly.

USA a Čína mají náskok

V únoru 2008 odpálila americká válečná loď raketu, která zasáhla vlastní vyhaslou špionážní družici. Úspěšný test posílil postavení zastánců systému protiraketové obrany. V roce 2007 Čína přesným zásahem balistické střely zničila svou nefunkční družici.

V rámci obranných plánů uskutečňovaných předchozí administrativou vyvíjel Pentagon rakety, pozemní lasery a další technologie schopné zasahovat cíle na oběžné dráze.