OSN projedná hrozbu Súdánu, že vyhostí z Dárfúru humanitární agentury

New York - Rada bezpečnosti OSN dnes projedná hrozbu Súdánu, který chce ze země vypovědět 13 humanitárních organizací, jež pomáhají v Dárfúru postiženém humanitární krizí. Chartúm tak zareagoval na rozhodnutí soudu v Haagu, který kvůli genocidě v Dárfúru vydal zatykač na súdánského prezidenta Umara Bašíra. Rada by dnes mohla také rozhodnout o tom, zda by měl být proces s Bašírem odložen.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun varoval, že rozhodnutí vlády v Chartúmu by mohlo způsobit nenávratné ztráty, co se týče humanitární operace v Súdánu. „Operace těchto humanitárních agentur je klíčová pro záchranu životů 4,7 milionů obyvatel súdánského Dárfúru,“ uvedl šéf OSN. Ten v prohlášení vyjádřil také znepokojení nad tím, že by mohla být v Súdánu ohrožena bezpečnost humanitárních pracovníků.

Súdánská vláda obviňuje humanitární organizace, že využívají pomoc k tomu, aby ovlivnily politický program. Zástupce Súdánu v OSN uvedl, že jeho země se bude důkladně zabývat každou organizací, která ohrožuje zájmy státu. Vláda již včera oznámila, že ze země by mohla vyhostit až 13 humanitárních agentur.

Tento krok následuje poté, co Mezinárodní trestní tribunál v Haagu (ICC) vydal na súdánského prezidenta Bašíra zatykač. Obžaloba tvrdí, že je Bašír odpovědná za genocidu v Dárfúru. Súdán ale takové obvinění popírá a vzkázal do Haagu, že svého prezidenta k procesu nevydá.

Africká unie a Liga arabských států chce dnes v OSN přednést žádost, aby se proces s Bašírem odložil až o rok. Tyto organizace totiž tvrdí, že zatčení Bašíra by mohlo ohrozit stabilitu v již tak nestálém Súdánu.

image_71600
Zdroj: ČT24