Japonsko chce vyslat robota i astronauta na Měsíc

Tokio - Japonsko reaguje na ambiciózní čínský a indický vesmírný program. V asijském závodu v dobývání vesmíru nechce zůstat pozadu. Do roku 2020 plánuje vyslat na Měsíc robota a do roku 2030 pak astronauta. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila japonská vláda, která se tak snaží čelit obavám, že pokud Japonsko nezahájí vlastní program, pak zůstane ve vesmírném výzkumu za svými asijskými kolegy. Země vycházejícího slunce chce navázat na úspěch s vypuštěním lunární sondy v roce 2007.

„Někteří odborníci jsou znepokojeni tím, že pokud Japonsko nezahájí vlastní program, pak v oboru vesmírného rozvoje zůstane pozadu,“ řekl oficiální činitel japonského Strategického úřadu pro vesmírnou politiku (SHSP). „Pokud se uskuteční velké vesmírné projekty, například měsíční sondy nebo vesmírný solární energetický systém, pak budou (ve vesmíru) nejen roboti, ale také lidé,“ dodal.

Japonský vesmírný program utrpěl značné škody koncem 90. let a začátkem nového tisíciletí po neúspěšných raketových startech. V roce 2007 se však Japonsku podařilo do vesmíru vyslat první lunární sondu. Prostřednictvím mezinárodních misí Japonsko do vesmíru vyslalo sedm svých astronautů.

Loni Japonsko schválilo nový zákon o vesmíru, který umožňuje vojenské využití vesmíru. Tento zákon armádě dovoluje vyslat do kosmu vlastní špionážní družice sledující například odpálení raket, ale nepovoluje umísťování útočných zbraní do vesmíru.