Řeckou vládu dnes čeká hlasování o důvěře

Atény - Řecké dluhové drama pokračuje, neboť parlament dnes ve 23:00 našeho času čeká hlasování o důvěře vládě premiéra Jorgose Papandrea, kterého má na mušce opozice i vlastní strana. Důvodem je napřed ohlášené a pak zpochybněné referendum o přijetí druhého záchranného balíku eurozóny. Papandreu oznámil, že by hlasování nemuselo být, pokud se dohodne s opozicí na dalších úsporách. Ta ale dál žádá jeho odchod. Jediné, co je v Řecku jasné, je, že referendum nebude.

Ještě ve středu měla vládní strana PASOK ve 300členném parlamentu podporu 152 zákonodárců. Od té doby však údajně už tři socialistické poslankyně daly najevo, že kabinet při hlasování o důvěře nepodpoří, a proto se dá výsledek dnešního hlasování jen těžko předvídat. 

O pád vlády usiluje zejména nejsilnější opoziční strana Nová demokracie (ND), jejíž předseda ve čtvrtek Papandrea vyzval k rezignaci. ND požaduje vytvoření úřednické vlády, která by zemi co nejrychleji dovedla k předčasným volbám. Ty ale Papandreu, který zatím odstoupit odmítá, považuje za nejhorší možné řešení.

Antonis Samaras, předseda opoziční strany Nová demokracie  

„Požádal mne, abych se podílel na spolupřijetí nových úsporných opatření. Řekl jsem mu: 'Ne, pane Papandreu. Odstupte!' Půjdeme k volbám a dáme řeckému lidu nového premiéra s mandátem vyjednat novou dohodu.“

Plán Papandrea na referendum o finanční pomoci od EU a MMF kritizovala nejen řecká opozice, ale i někteří členové jeho vlastní strany. Rozladil také řadu představitelů zemí EU, jejíž přední činitelé ve čtvrtek poprvé otevřeně naznačili možnost odchodu Řecka z měnové unie, pokud Atény nepřijmou dohodnuté řešení krize.

Podle čtvrtečních prohlášení řeckých politiků se ale zdá, že dohodu o finanční pomoci nakonec podpoří největší opoziční strana. Tím by pro ni hlasovaly více než dvě třetiny zákonodárců a i z Papandreova pohledu by už referendum bylo zbytečné. Dle ekonoma společnosti Delloite byl návrh na referendum rána pod pás.

Po případném vyloučení Řecka z eurozóny v případě nepřijetí záchranného plánu by podle Jeana Leonettiho, francouzského ministra pro evropské záležitosti, za určitých okolností mohlo následovat i vyloučení země z Evropské unie.

„Nepřijetí plánu znamená opuštění eura, nepřijetí plánu Řeky znamená odchod z Evropy,“ řekl Leonetti.