Kocába by překvapilo, kdyby Klaus Lisabonskou smlouvu podepsal

Vídeň - Českého ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába by velmi překvapilo, pokud by prezident Václav Klaus podepsal Lisabonskou smlouvu. Vychází z prezidentových vyjádření směrem k tomuto dokumentu. Uvedl to dnes v rozhovoru pro rakouský server derStandard.at.

Ministr Kocáb v rozhovoru zároveň vyvrací názor, že bychom byli zemí euroskeptiků: „Vždycky záleží na tom, kdo mluví. Václav Havel je velký zastánce EU, stejně tak ministr zahraničí (Karel) Schwarzenberg a samozřejmě já.“ Dále v rozhovoru uvádí, že kritika EU je v Česku výsadou pouze několika politiků. „A mezi nimi stojí bohužel prezident Klaus v čele,“ dodal.

Jestli prezident smlouvu podepíše, neví prý ani Kocáb. „Popravdě řečeno si myslím, že spíš ne. Ale třeba nás překvapí,“ konstatoval ministr za nejmenší vládní stranu, Stranu zelených. Pokud tak podle něj neučiní, „bude muset samozřejmě uvnitř EU čelit tvrdé kritice“.

Prezident Klaus Lisabonskou smlouvu kritizuje hlavně proto, že přenáší pravomoci z jednotlivých států na Brusel. Reformní dokument v únoru schválili čeští poslanci, senátoři by jej mohli projednávat v dubnu. Pokud projde i českou horní komorou, musí jeho ratifikaci stvrdit prezident svým podpisem. Zda tak učiní, Klaus zatím neprozradil.