USA a Rusko zahajují novou éru vztahů a budou odzbrojovat

Ženeva - Za novou éru vztahů mezi Washingtonem a Moskvou označila dnešní ženevskou schůzku se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Na důkaz svých slov mu dala červené tlačítko, kterým symbolicky vymazali vztahy z minulosti narušené především rusko-gruzínským konfliktem. Lavrov uvedl, že Rusko je připravené se Spojenými státy spolupracovat na odzbrojení, včetně jaderného odzbrojení Íránu a Severní Koreje.


Odstranění jaderné hrozby Teheránu považuje nová americká administrativa za jednu z podmínek, za níž by mohla upustit od plánované výstavby protiraketového štítu ve střední Evropě, který je Rusku trnem v oku.

Nová dohoda o omezení strategických zbraní mezi USA a Ruskem by podle Clintonové měla být dojednána do konce letošního roku, kdy vyprší ta stávající z roku 1991. Ministryně očekává, že prezidenti obou zemí v nejbližších týdnech pověří své vyjednavače, aby smlouvu dokončili. Také Lavrov čeká, že dokument bude hotov včas.

„Toto je nový start nejen ke zlepšení našich bilaterálních vztahů, ale k vedení světa v důležitých oblastech,“ uvedla Clintonová. Obnovení vzájemných vztahů, které narušil také loňský rusko-gruzínský konflikt, si podle ministryně nicméně vyžádá nějaký čas a bude potřebovat větší důvěru a předvídatelnost.

O symbolické restartování vztahů se Clintonová pokusila už na počátku schůzky a způsobila malé diplomatické faux pas. Svému protějšku věnovala žlutou krabičku s červeným tlačítkem a nápisy reset a peregruzka. Lavrov ji ale upozornil, že ruské slovo neznamená znovunastartování, nýbrž přetížení. Oba politici nakonec tuto chybu v překladu přešli s humorem a tlačítko společně zmáčkli.



Mluvčí ruského premiéra Vladimira Putina výsledky rozhovorů označil za „velmi pozitivní signály“ od nové americké administrativy. Moskva prý ale nadále trvá na zrušení amerického plánu vybudovat protiraketový štít v Česku a v Polsku.

Vydáno pod