Lavrov: Ruskou prioritou je nová smlouva START

Ženeva - Jednostranný rozvoj protiraketových systémů je překážkou v úsilí o jaderné odzbrojení. Prohlásil to dnes na konferenci o odzbrojení v Ženevě ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zároveň vyzval administrativu prezidenta Baracka Obamy k uzavření nové smlouvy mezi USA a Ruskem o omezení strategických zbraní. Lavrov také uvedl, že Rusové stojí o nový začátek vztahů se Spojenými státy.

Podle Lavrova nelze dosáhnout reálného pokroku při jaderném odzbrojování, pokud se bude jednostranně rozvíjet systém protiraketové obrany. Ten prý může ohrozit strategickou stabilitu. Ruské agentury napsaly, že Lavrov měl na mysli uvažované rozmístění prvků amerického raketového štítu v Evropě, konkrétně sil s deseti antiraketami v Polsku a radaru v České republice. „Rozmístění štítu ve východní Evropě ohrožuje strategické zájmy Ruské federace. Se zájmem sledujeme, jak nová americká administrativa přezkoumává vhodnost protiraketového systému v této oblasti.“ řekl Lavrov.

„V duchu strategické otevřenosti navrhujeme konstruktivní alternativu k jednostranným plánům v této důležité oblasti, a sice spojit úsilí všech států, které mají zájem na tom, aby se čelilo potenciálním raketovým hrozbám,“ řekl šéf ruské diplomacie.

Podepišme novou smlouvu o jaderném odzbrojení, vzkázal Lavrov USA

Prioritou Ruska při jednáních o odzbrojení zůstává podle Lavrova uzavření nové dohody o omezení strategických zbraní mezi Spojenými státy a Ruskem. Ta by měla nahradit dosavadní smlouvu START, kterou oba státy uzavřely v roce 1991 a jejíž platnost vyprší letos v prosinci. „Došli jsme k závěru, že jsme dosáhli již v roce 2001 limitů stanovených ve staré smlouvě. Stará smlouva o strategických zbraních už tak v žádném případě neomezuje Rusko ani USA, a naopak dává možnost zvětšovat počty těchto zbraní,“ zdůraznil ruský ministr.

Na vzniku nové smlouvy se Lavrov už v pátek v zásadě dohodl s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Následnická odzbrojovací smlouva by podle Ruska měla obsáhnout odpalovací systémy, stejně jako bojové hlavice.

Lavrov se také vyslovil pro zřízení zóny bez jaderných zbraní na Blízkém východě. K velmi citlivé otázce nešíření jaderných zbraní, jež se aktuálně týká hlavně Íránu, který Západ podezírá ze snah získat jaderné zbraně, Lavrov řekl, že eventuální smlouva o nešíření jaderných zbraní by měla obsahovat záruky pro státy, že mohou využívat jadernou energii k mírovým účelům. Odzbrojovací snahy by podle něj měly také zahrnovat prevenci šíření zbraní do kosmu.