Windows 7 umožní vypnutí prohlížeče Explorer

New York - Americký počítačový gigant Microsoft ve svém novém operačním systému umožní uživatelům vypnout Internet Explorer a další své programy, pokud je nebudou chtít používat. Největší světový výrobce softwaru byl již několikrát obviněn konkurencí i regulačními úřady, že nutí spotřebitele používat pouze jeho programy, a vytlačuje tak konkurenci z trhu.

Zpráva se objevila na veřejně přístupném blogu, který píše manažer vývojového týmu nového operačního systému Windows 7 Jack Mayo. Windows 7 mají na počátku příštího roku nahradit současný nepříliš populární systém Vista. Podle šéfa vývojářů budou moci uživatelé vypnout v novém systému Internet Explorer 8, Windows Media Player a množství dalších programů.

Minulý měsíc se internetová společnost Google připojila k norské firmě Opera a nadaci Mozilla, výrobci prohlížeče Firefox, které protestují proti dominantní pozici Microsoftu na trhu prohlížečů. Google předtím uvedl na trh svůj vlastní prohlížeč Chrome. 

V lednu Evropská komise obvinila Microsoft z nového porušování pravidel hospodářské soutěže, protože zneužívá svoji dominantní pozici na trhu tím, že do svých operačních systémů pro osobní počítače začleňuje internetový prohlížeč Internet Explorer. Ten se nyní používá v 95 procentech osobních počítačů na světě.