Soud v Banské Bystrici projednává policejní vraždu Jána Kubašiaka

Banská Bystrica - Okresní soud v Banské Bystrici projednává kauzu brutální vraždy v obci Polomka. Podnikatel Igor Šajgal čelí obvinění, že si objednal vraždu svého bývalého společníka Jána Kubašiaka. Ten byl před dvěma roky zabit třemi policisty, kteří už byli za zločin odsouzeni. Pokud Šajgala soud uzná vinného z úkladné vraždy, hrozí mu trest odnětí svobody na 25 let až doživotí.

Kubašiak společně se Šajgalem obchodovali s pohonnými hmotami. Kubašiak spojovaný se slovenským podsvětím se kvůli svým podnikatelským aktivitám dostal do problémů s policií a poté až do vazby. Právě během pobytu ve vazbě ho měl Šajtan údajně připravit o podíly ve firmě. V úterý 14. listopadu 2006 pak byl Kubašiak třemi policisty před očima vlastní rodiny v obci Polomka zbit a ve vedlejší místnosti zastřelen. Násilníky se podařilo chytit až po rozsáhlé pátrací akci, do které se zapojilo několik stovek policistů.

Soud v Bystrici dnes pokračuje čtením důkazů proti Šajgalovi. Obhajoba i obžaloba předložily další návrhy na doplnění projednávání, takže není jasné, jestli soudce požadavkům vyhoví. Soud přitom na Šajgala přímé důkazy nemá, protože trojice vrahů jej za objednavatele neoznačila.

Kubašiaka slovenská média spojovala s údajným šéfem banskobystrického podsvětí Mikulášem Černákem. Podnikatel byl údajně zapleten do případu takzvaných olejářů. Ti prý stojí za podvody, při kterých měli obvinění z více firem prodávat naftu smíchanou s olejem a obrat tak stát na daních o zhruba stovku milionů korun.