Podle dalajlamy povede cesta pasivního odporu k vítězství

Dharamsála - Tibetská kultura a identita se blíží vymření, varuje tibetský duchovní vůdce dalajlama. Peking podle něho po loňských protičínských protestech v Tibetu sáhl k brutálním opatřením. Dnes si svět připomíná 50. výročí protičínského povstání Tibeťanů ve Lhase. Zemřelo při něm na 80 000 obyvatel Tibetu a za následující půlstoletí nadvlády Pekingu zanikly v Tibetu tisíce klášterů, mnozí Tibeťané byli vystěhování a jejich kultura potlačována.

„Lidé v Tibetu jsou považováni za zločince, kteří si zaslouží být usmrceni,“ uvádí se v úryvcích z dalajlamova projevu k dnešnímu 50. výročí povstání ve Lhase. „I dnes Tibeťané v Tibetu žijí v neustálém strachu a čínské úřady jsou vůči nim nadále podezřívavé,“ řekl dalajlama. „Nemám pochybnosti o tom, že spravedlnost v tibetské věci zvítězí, pokud i dál půjdeme cestou pravdy a pasivního odporu,“ dodal.

10. března 1959 vrcholil odpor Tibeťanů proti praktikám Číny. Ve Lhase vypuklo povstání, ke kterému se připojilo více než 20 tisíc lidí. Čína ale zasadila tvrdý úder. Zásah vojenských jednotek stál život 87 tisíc Tibeťanů. Dalajláma uprchl do Indie a v exilu je dodnes. Výročí půlstoletí od povstání je v Číně i dnes pod drobnohledem policie.

Čínské úřady se v den výročí povstání obávají, že by mohly opět vypuknout nepokoje podobné třeba těm loňským. V ulicích Lhasy a jiných tibetských měst proto hlídkují tisíce ozbrojených policistů a vojáků. Ve Lhase panuje velmi napjatá atmosféra.

O přísných bezpečnostních opatřeních v Tibetu svědčí i to, že za posledních několik dní čínské úřady zadržely nejméně šest zahraničních zpravodajských štábů. Například pracovníky listu New York Times drželi policisté asi dvacet hodin. Jinému zahraničnímu televiznímu štábu zase na služebně zabavili některé videokazety, novináři pak byli z oblasti vykázáni.


Před rokem v Tibetu vypukly protičínské protesty, proti kterým úřady tvrdě zakročily. Podle Pekingu si vyžádaly 22 lidských životů, ale tibetští aktivisté prohlašují, že počet obětí střetů demonstrantů s policií a následných razií je mnohem vyšší.

Podle zpravodaje ČT v Číně Tomáše Etzlera dnes zatím k žádným protestům v Tibetu nedochází. Situace je nicméně napjatá. Čínská vláda poslala do Tibetu tisíce vojáků a policistů. Ve Lhase na střechách hlídkují ostřelovači se samopaly. Město je ve vojenském a policejním obležení.

Protibetské demonstrace v Indii, Nepálu a Austrálii

Protesty proti čínské nadvládě dnes vypukly v exilovém sídle dalajlamy - indické Dharamsále. Tisíce Tibeťanů a jejich stoupenců dnes pochodovaly zdejšími ulicemi, skandovaly při tom hesla „Čína ven!“ nebo „Tibet patří Tibeťanům“.

Demonstrace se konala také v australském hlavním městě, kde asi 300 protestujících včetně několika zákonodárců pochodovalo od parlamentu k čínskému velvyslanectví, kde se hrstka z nich střetla s policií. Strážci pořádku čtyři demonstranty zatkli poté, co prorazili dočasné oplocení před čínským zastupitelským úřadem. Jedna žena se podle australské televize dokonce pokusila uškrtit tibetskou vlajkou.

Protest se dnes uskutečnil i v Nepálu, kde policie zastavila asi stovku Tibeťanů manifestujících na okraji hlavního města Káthmándú, kteří skandovali: „Zastavte zabíjení v Tibetu! Svoboda Tibetu!“