Střelec v Alabamě povraždil deset lidí

Atlanta - Deset osob zabil muž, který včera v americkém státě Alabama v městečku Samson z dosud neznámých důvodů střílel po lidech. Mezi oběťmi je útočníkova matka a jedna žena se svým nemluvnětem. Několik dalších lidí bylo zraněno včetně zástupce policie. Střelec nakonec spáchal sebevraždu, uvedla místní policie. Motiv střelce dosud není zřejmý.

Osmadvacetiletý Michael McLendon žil se svou matkou v městečku Kinston v odlehlé oblasti poblíž hranic s Floridou. Tragédie začala, když přišel do matčina domu, který zapálil, a matku zastřelil. 

McLandon pak nasedl do auta a odjel do 19 kilometrů vzdáleného Samsonu. Tam nejdříve zastřelil čtyři členy vlastní rodiny a další dvě ženy v sousedství. Poté střílel z auta při jízdě na dálnici, kde zranil nejméně jednu osobu. Dále tři lidi zastřelil ve velkoobchodě a u čerpací stanice. To už ho v autech stíhala policie. McLendon zamířil do kovodílny, kde kdysi pracoval, a po přestřelce s policií obrátil zbraň proti sobě. V jeho autě pak policie nalezla další zbraně a velké množství nábojů.

Podle informací alabamského žalobce měl střelec vypracovaný seznam lidí, „kteří mu ublížili“. McLendon měl seznam doma a bylo na něm mimo jiného uvedeno i pracoviště, odkud byla před časem propuštěna jeho matka a dvě místa, kde pracoval sám McLendon. Z jednoho byl propuštěn v roce 2003, ze druhého odešel sám minulý týden.  

„Je to hrozná chvíle pro celý stát. Guvernér přislíbil, že udělá vše, co bude v jeho silách, aby postiženým pomohl,“ uvedl šéf alabamského oddělení veřejné bezpečnosti Chris Murphy. Do okresu Geneva už dorazili agenti FBI, aby místnímu šerifovi pomohli s vyšetřováním. Zatím ale nikdo netuší, proč útočník palbu zahájil.

„Jsem velmi udiven, že něco takového se může stát, že někdo může něco takového udělat. Je to prostě šokující,“ řekl místní obyvatel Greg McCullough, kterého útočník postřelil u čerpací stanice do ramene.

Jedná se o druhý podobný incident ve Spojených státech v posledních dnech. Pět lidí včetně pastora o víkendu při bohoslužbě v baptistickém kostele v illinoiském městě Maryville postřelil útočník. Nejméně jeden člověk střelbu nepřežil.