Pro Severoatlantickou alianci je nyní prioritou Afghánistán

Brusel - Nové globální hrozby vyžadují novou strategii. Během 60 let existence NATO se svět hodně změnil a Severoatlantická aliance se podle toho musela zařídit. V tomto roce bude opět přehodnocovat koncepci, nový plán chce aliance schválit už na svém dubnovém summitu. Pro letošní rok je ale priorita jasná - Afghánistán. Severoatlantická aliance tam chce zajistit klidný, bezpečný, zákonný a spravedlivý průběh srpnových prezidentských voleb a také se chce víc soustředit na zajištění běžného chodu země a pomoc civilistům.

„Aliance si uvědomuje, že nemůže jen čekat na to, kolik vojáků pošlou do Afghánistánu Američané. Potřebujeme injekci i pro občanskou společnost. Musíme školit armádu, policii, válčit s drogami,“ prohlásil generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

O tom, jak těžké tyto úkoly jsou, svědčí i zpráva Asistenční mise OSN v Afghánistánu. Podle té v zemi přišlo loni o život nejméně 2 118 civilistů, což je skoro o polovinu víc než o rok dřív. A jen do února v Afghánistánu padlo třikrát víc amerických vojáků v porovnání s loňskem.

Navýšení počtu amerických vojáků v Afghánistánu o dalších 17 tisíc mužů už schválil i prezident Spojených států Barack Obama. Celkem by tak v zemi mělo operovat až 55 tisíc Američanů. Ještě před rokem jich tam přitom bylo jen 10 tisíc.

„Všichni souhlasíme s tím, že musíme zintenzivnět naše úsilí o bezpečnost a stabilitu v Afghánistánu. Musíme také zrychlit růst a schopnost afghánské národní armády a policie. To vše si vyžádá víc zdrojů z členských států,“ míní americký ministr obrany Robert Gates.

Pomoci by mohly i ty nečlenské státy. NATO už požádalo o spolupráci i drogové experty a specialisty na výbušniny a miny až z daleké Kolumbie. Kromě Afghánistánu působí vojáci Severoatlantické aliance dál ještě v Kosovu, jako podpora mise OSN. V Iráku se zase NATO stará o výcvik nové irácké armády.

Severoatlantická aliance bude letos také vybírat nového generálního tajemníka. O tom, kdo jím bude, se zatím jen spekuluje.  

Vydáno pod