V Iráku se bude popravovat, Amnesty protestuje

Bagdád - Irácké úřady údajně plánují v nejbližších dnech 128 poprav, každý týden má být popravena skupina dvaceti osob. Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International irácké ministerstvo spravedlnosti vyzvala, aby popravám zabránilo. Obává se, že některé z osob mohly být odsouzeny k smrti v procesech, které nesplnily mezinárodní standardy pro spravedlivý soud; některá přiznání byla pravděpodobně vynucena mučením.

AI rovněž vyzvala ke zveřejnění jmen a obvinění těch, kteří čekají na popravu. Zdůraznila, že trest smrti v zemi, kterou ničí sebevražední atentátníci, není vhodným zastrašovacím prostředkem. Mluvčí irácké justice v reakci na výzvu uvedl, že v současné době čeká na popravu 125 Iráčanů a že jejich jména i podrobnosti o jejich případech jsou volně k dispozici. „Verdikty trestního soudu jsou v souladu se zákonem a splňují mezinárodní standardy,“ dodal.

Od srpna 2004, kdy Irák opětovně zavedl trest smrti, na popravišti skončily stovky lidí. V loňském roce bylo v Iráku popraveno nejméně 34 osob, 285 osob bylo k nejvyššímu trestu odsouzeno. Nejznámějším popraveným byl v roce 2006 někdejší irácký diktátor Saddám Husajn.