Do syrského Homsu navzdory slibům znovu vjely tanky - desítky mrtvých

Damašek – I přes slib vlády stáhnout ozbrojená vozidla z ulic dnes pokračovaly střety v syrském Homsu. Lidé, kteří chtěli v ulicích oslavovat včerejší přijetí návrhu Ligy arabských států, byli rozehnáni tanky. Zástupci opozice tvrdí, že při ostré palbě zahynuly už desítky civilistů, což je srovnatelný počet s předešlým dnem, kdy dohoda o stažení syrských vojsk ještě neexistovala. Potvrdily se tak kritické hlasy arabských i západních představitelů, kteří včerejší záruky přijímali s podezřením, do jaké míry budou naplňovány. Režim navíc zakázal nezávislým médiím přístup do města.

Zprávu o přijetí návrhů okolních států oslavovali lidé na několika manifestacích. Ráno se ale v jedné z homských čtvrtí, která byla v minulosti dějištěm protivládních nepokojů, objevily tanky. Vojáci z nich odstřelovali obytnou čtvrť. Ve středosyrské provincii Homs bylo už za včerejší den zabito 20 lidí, u města Hamá zase údajní armádní dezertéři zabili při dvou útocích 15 příslušníků pořádkových sil.

Plán LAS obsahuje čtyři hlavní body, díky nimž se má Sýrie dostat ze současné krize. Sýrie přistoupila na stažení všech tanků a obrněných vozidel z ulic měst, zastavení násilí proti protestujícím, propuštění všech politických vězňů zatčených během povstání a na zahájení dialogu s opozicí do dvou týdnů. Damašek také souhlasil, že povolí vstup do Sýrie novinářům, pracovníkům organizací na obranu lidských práv a zástupcům LAS, aby mohli monitorovat situaci v zemi.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24

Syrská organizace, která si říká místní koordinační výbory (LCC) a která zaštiťuje protivládní protesty, dnes zpochybnila přijetí plánu v Damašku. Vyzvala občany, aby ověřovali, do jaké míry vláda body plánu opravdu plní. Mají na ni prý dále vytvářet tlak a zejména v pátek, kdy je v muslimském světě svátek, pořádat klidné protesty.

Arabská liga se v minulých dvou týdnech intenzivně zapojila do snah o ukončení krize v Sýrii. Odmítla požadavky na vyloučení Sýrie z organizace, ustavila ale zvláštní pětičlenný výbor ministrů zahraničí, který jednal o návrhu ligy se syrskou delegací v katarském Dauhá.

Represe vládních sil proti demonstrantům v Sýrii si od vypuknutí lidového povstání v polovině března vyžádaly podle OSN na 3 000 mrtvých, opoziční zdroje hovoří až o 4 000 obětí. Opozice, která původně vyzývala k reformám a demokratizaci země, nyní už požaduje Asadovo odstoupení.