Rusko by prý mohlo rozmístit bombardéry na Kubě a ve Venezuele

Moskva - Ruský velitel strategických sil generál Anatólii Žicharjov prohlásil, že Venezuela nabídla Moskvě využít ostrov La Orchila jako letiště pro strategické bombardéry dlouhého doletu. Stejnou nabídku má Rusko také od Kuby, uvedl podle agentury Interfax generál Žicharjov.

Generál zdůraznil, že v případě vůle projevené vládami v Havaně a v Moskvě „jsme připraveni tam letět“. „Máme zde čtyři či pět letišť s drahami dlouhými 4000 metrů, které nám velmi dobře vyhovují,“ dodal.

Vedle Kuby nabídl Rusku také základnu i venezuelský prezident Hugo Chávez na ostrově Orchila. „Ano, takový návrh venezuelského prezidenta existuje. Bude-li takové politické rozhodnutí, je to možné,“ citoval ruského generála Interfax. Podle něj se ale budou muset na místním letišti provést úpravy, aby mohlo ruská letadla přijmout.

Vojenské sbližování autoritářských režimů na Kubě a Venezuele s Ruskem je dáváno do souvislosti se záměrem Spojených států vybudovat prvky protiraketové obrany v Česku a Polsku. Chávez je znám svým vyzývavým postojem vůči USA. Rusko také znepokojuje rozšiřování NATO k jeho hranicím. Napětí se výrazně zvýšilo v době rusko-gruzínského konfliktu loni v srpnu.