Řecký premiér demisi nepodal, referendum možná nebude

Atény – Řecký premiér Jorgos Papandreu dnes oproti očekávání nepodal demisi, tamní vláda se přitom rozpadá. Ministr financí odmítl referendum o setrvání Řecka v eurozóně a postupně se k němu přidali další vládní poslanci a ministři. Žádají Papandreovu demisi. Premiér se chystá jednat s opozicí. Pokud se s ní dohodne, nemusí se referendum vůbec uskutečnit. Premiér odpoledne v parlamentu řekl, že rozhodnutí o referendu je pouze na Řecku, partneři v EU prý právo na referendum uznávají. Papandreu také svolal mimořádnou schůzi vlády.

„Premiér neodstoupí, nerezignuje ani vláda. Papandreu podle programu dnes odpoledne promluví v parlamentu,“ oznámil vládní zdroj po sérii spekulací, že premiér se chystá podat demisi.

Papandreovi se vláda drolí pod rukama. Dnes se proti jeho plánu uspořádat referendum o setrvání Řecka v eurozóně postavil ministr financí Evangelos Venizelos a ministr místního rozvoje Michalis Chrysochoidis. Ministr Venizelos prohlásil: „Členství (v eurozóně) nesmí být předmětem referenda.“ Ministr Chrysochoidis pak uvedl, že evropský plán na záchranu řeckých financí by aténský parlament měl ratifikovat co nejdříve. Takový postup referendum fakticky vylučuje. „Parlament by měl ratifikovat evropskou dohodu, která Řecko vyvádí ze slepé uličky,“ prohlásil.


Řecká vláda navíc ztratila většinovou podporu v parlamentu. Sílí hlasy po vytvoření nové „vlády národní spásy“. Poslanci vládní strany PASOK trvají na premiérově demisi a prosazují do čela budoucí koaliční vlády bývalého viceprezidenta Evropské centrální banky Lukase Papadimose. Papandreu ale zatím rezignaci nepodal.

Skupina zhruba třiceti poslanců řecké vládní strany PASOK i pravicové opozice podepsala petici proti uspořádání referenda, které premiér prosazuje.

Opozice si přeje přechodnou vládu. „Žádám vytvoření prozatímní přechodné vlády, jejímž jediným úkolem by bylo zorganizování okamžitých voleb. Finanční dohodu s EU by měl ratifikovat ještě nynější parlament,“ řekl vůdce řecké opoziční Nové demokracie Antonis Samaras, jehož strana je v případě voleb vysokým favoritem na vítězství. Samaras dnes také vyzval Papandrea, aby odstoupil. Opoziční strana v průběhu jednání poslanců také opustila parlament.

Mluvčí řeckého kabinetu dnes prohlásil, že Papandreu je o požadavku vytvoření přechodné vlády ochoten jednat s opozicí. Zdroj z úřadu premiéra také uvedl, že referendum, které kritizovali i zástupci eurozóny, by se nakonec konat nemuselo. „Nebude důvod pro vypsání referenda, pokud dojde ke konsensu mezi dvěma největšími stranami,“ sdělil.

Papandreu promluvil v parlamentu: Věřím v moudrost řeckého lidu

Papandreu dnes v parlamentu prohlásil, že rozhodnutí o referendu je pouze na Řecku. Partneři v EU podle něj právo na referendum uznávají. Papandreu ujistil, že by v něm nikdy neměla být položena otázka, zda si lidé přejí opustit eurozónu. Šéf řecké vlády také zdůraznil, že není možné, aby rozhodovaly jen trhy, a nikoli lidé. Všelidové hlasování by podle Papandrea, jenž ujistil, že věří v moudrost řeckého lidu, mělo přinést jasné rozhodnutí. Referendu se ale podle něj lze vyhnout, pokud se podaří najít širší shodu na řecké politické scéně.

Jorgos Papandreu při projevu v řeckém parlamentu
Zdroj: ČT24

Papandreu poslance upozornil, že se hraje o setrvání Řecka v eurozóně. Jediný způsob, jak v ní zůstat, je dodržovat podmínky dohody o finanční podpoře z minulého týdne. Dohodu označil za mezník pro Řecko, který otevírá nové možnosti.

Odmítl také předčasné volby, které by podle něj byly katastrofou. Partneři ze zemí EU podle něj nemohou rozumět reakcím řeckého lidu a řeckých politických stran na uzavřenou dohodu o zahraniční finanční pomoci pro řeckou ekonomiku.

Vydáno pod