Rigou pochodovali veteráni Waffen SS

Riga - Asi 1200 lidí se dnes v Rize zúčastnilo pravidelného výročního vzpomínkového pochodu veteránů jednotek Waffen SS, které za druhé světové války bojovaly proti Rudé armádě. Pochodu asistovaly silné oddíly policie, které důsledně oddělily bývalé veterány a jejich stoupence od antifašistických demonstrantů. Kontroverzní pochod se obešel bez větších incidentů, policie nakonec zadržela 13 osob.

Lotyšská legie Waffen SS (Zbraně SS) vyvolává vášně i mnoho let po válce, a to jak v Lotyšsku, tak v zahraničí. Lotyšská ruská menšina a Moskva vidí v pochodech glorifikaci nacismu, stoupenci legionářů ale tvrdí, že nebyli nacisté, ale bojovníci za lotyšskou nezávislost. Zatímco antifašisté dnes skandovali „Hitler kaput“, stoupenci Waffen SS jim odpovídali pokřikem „Stalin kaput“.

Lotyšsko bylo v roce 1939 okupováno Rudou armádou na základě paktu mezi nacistickým Německem a Moskvou. Po útoku Německa na SSSR v roce 1941 byla Rudá armáda z Lotyšska vytlačena a mnozí Lotyši přivítali nacisty jako své osvoboditele.

V řadách Waffen SS bojovalo asi 146 tisíc Lotyšů, naopak zhruba 130 tisíc jich bojovalo proti nacistům v řadách Rudé armády. Hlavní argument kritiků legií spočívá v tom, že Waffen SS podporovaly režim, který mimo jiné zavraždil na 70 tisíc Židů, a že se sami legionáři na mnohých protižidovských masakrech podíleli.