Ruská armáda kvůli NATO zásadně přezbrojí

Moskva - Významnou modernizaci ruských ozbrojených sil si podle ruského prezidenta Dmitrije Medveděva vynucuje konfliktní potenciál ve světě a rozšiřování NATO k ruské hranici. Zásadní přezbrojení ruských pozemních sil a námořnictva začne v roce 2011, prioritu budou mít strategické jaderné síly, které zajišťují bezpečnost země. Analytici se však domnívají, že je tento plán vzhledem současné krizi nereálný.

Za prvořadý úkol označil Medveděv na zasedání kolegia ministerstva obrany zvýšení bojeschopnosti. Jedním z nejdůležitějších úkolů je podle prezidenta vybavit armádu nejmodernějšími zbraněmi. Prostředky na jejich vývoj a pořízení zůstanou bez ohledu na finanční krizi na dříve plánované úrovni.

„Analýza vojenskopolitické situace ve světě ukazuje, že v řadě regionů přetrvává vážný konfliktní potenciál a zůstávají zachovány hrozby, které představují i lokální krize, i mezinárodní terorismus. Zároveň neustávají pokusy rozšířit vojenskou infrastrukturu NATO k hranicím Ruska,“ prohlásil Medveděv. „To vše vyžaduje kvalitativní modernizaci našich ozbrojených sil… Nehledě na nynější finanční potíže, jsou pro to dnes všechny podmínky,“ dodal. Krátká válka s Gruzií, kterou Rusové loni v srpnu vyhráli, odhalila podle Medveděva nedostatky, pokud jde o výzbroj a spojovací techniku, a to „vyžaduje okamžitou reakci“.

Ruské vojenské výdaje navzdory zvýšení v posledních letech podle expertů stále představují jen zlomek výdajů amerických a značnou část pohltí samo udržování jednotek, zatímco většina výzbroje je ještě sovětské provenience. O problému svědčí to, že počátkem roku skoro třetina ruských stíhaček musela zůstat na zemi kvůli únavě materiálu. Medveděv dnes prohlásil, že nemá smysl dále opravovat starou techniku, je zapotřebí nakupovat novou, zvláště když zbrojovky nejsou v době krize plně vytíženy.

Ministr obrany Anatolij Serďukov odhadl, že moderní zbraně představují nyní jen desetinu ruského arzenálu, ostatní výzbroj už morálně a fyzicky zastarala. Přislíbil však, že do roku 2015 podíl moderních zbraní stoupne na 30 procent a do roku 2020 na 70 procent. Už v roce 2016 má modernizovaná raketa Topol-M tvořit základ pozemních jaderných sil. Ministr rovněž oznámil zahájení zkoušek první z nových jaderných ponorek Jurij Dolgorukij.

Podle analytiků je však dnešní Medveděvovův projev určen spíše generálům. Kreml totiž již dříve avizoval, že značně sníží počet důstojníků, dnešní vystoupení tak lze brát jako jakési uklidnění pro velitele, že se s nimi počítá. Experti se navíc domnívají, že úplné přezbrojení, o kterém Medveděv mluvil, je v současné situaci spíše naivním snem.

  • Dmitrij Medveděv na zasedání kolegia ministerstva obrany autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/742/74177.jpg
  • Ruská vojenská letadla autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/564/56353.jpg