Pět tisíc nespokojených zablokovalo oaklandský přístav

Oakland - Policie v americkém Oaklandu zasáhla slzným plynem proti pěti tisícovkám demonstrantů, kteří v noci na dnešek zablokovali tamní přístav. Střety mezi protestujícími a policií se odehrávaly i v centru města, kde bylo zadrženo na 30 lidí a nejméně jeden z nich byl zraněn. Protestní akce na podporu demonstrace v Oaklandu se konaly i v dalších amerických městech, ve Filadelfii policie zadržela desítku lidí. Po odeznění nočních násilností byl dnes oaklandský přístav znovu otevřen.

Masivní demonstrace proti „chamtivosti bank a velkých korporací“ začala poklidně před budovou oaklandské radnice. Připojili se k ní i učitelé a studenti. Hnutí proti sociální nerovnosti má v severní Kalifornii silnou podporu - v oblasti je totiž vyšší nezaměstnanost, než je celonárodní průměr. Protestní pochody jako výraz solidarity s oaklandskými demonstranty má za sebou taky New York nebo Boston.

Protesty v Oaklandu
Zdroj: ČT24

Protestující v Oaklandu stupňují nátlak. Dosud demonstrovali ve stanovém městečku, teď se vydali do ulic. V noci se protest vystupňoval, když demonstranti uprostřed jedné z ulic zapálili hranici z odpadkových košů. Plameny šlehaly do výše pěti metrů. Protestující také vytloukali výlohy obchodů. Policisté proti nim zasáhli slzným plynem. Organizátoři protestu rovněž chtěli „uzavřít“ pobřežní oblasti, nebo banky. Kvůli demonstraci raději řada obchodníků své podniky zavřela. 

V centru Oaklandu se opakovaně demonstrovalo i minulý týden. Policie minulé úterý demonstranty za použití slzného plynu, omračujících granátů a gumových projektilů z míst protestů vyhnala. Na protest proti zásahu proti oaklandským demonstrantům se konaly pochody i v New Yorku na Manhattanu a Filadelfii. Demonstrace se do Oaklandu a dalších měst rozšířily z New Yorku, kde v polovině září vzniklo hnutí Okupujte Wall Street.

Víra ve správnou věc prý udrží stoupence hnutí v okupovaném parku Zuccotti u Wall Street i v zimě. Přípravy na mrazivé dny jsou v plném proudu - v pondělí dokonce nečekaně sněžilo. Cennými poradci se stávají bezdomovci, kteří se k nim přidali. Podle protestujících mají neskutečné znalosti o tom, jak přežít v chladném počasí.

Protesty v Oaklandu
Zdroj: ČT24

Proti sociální nerovnosti se demonstruje i v Londýně před katedrálou sv. Pavla. Londýnská radnice ještě včera vyhrožovala protestujícím, že je z prostranství nechá odstranit soudní cestou. Po večerním jednání jim ale nabídla, že mohou zůstat až do konce roku. Vedení městské části jde jen o to, aby byly průchozí veřejné komunikace.

Vydáno pod