Severní Korea zadržela dvě americké novinářky

Soul - Severokorejští vojáci zadrželi u hranice s Čínou dvě americké novinářky korejského původu, které filmovaly přes hranici severokorejské území. Spojené státy vyjádřily nad incidentem znepokojení. K zatčení obou žen došlo v době rostoucího napětí na Korejském poloostrově, kdy Pchjongjang na duben plánuje vypuštění satelitu. Spojené státy to důrazně kritizují s obavami, že jde o raketový test. Severní Korea také před několika dny bez udání důvodu odmítla dál přijímat potravinovou pomoc od USA.

Podle jihokorejské televize YTN v úterý ráno překročili severokorejší pohraničníci hranici, vstoupili na čínské území a zatkli Lauru Lingovou a Eunu Leeovou, které neuposlechly jejich výzvu, aby přestaly filmovat severokorejské území přes řeku Ja-lu-ťiang, tvořící hranici mezi KLDR a Čínou.

Obě zadržené ženy pracují pro společnost Current TV, která sídlí v Kalifornii a poskytuje internetové zpravodajství. Žurnalistky prý připravovaly zprávu o severokorejských uprchlících. „Spolupracujeme s představiteli čínské vlády, abychom se dozvěděli, kde se Američanky nyní nacházejí, a abychom se ubezpečili, že jsou v pořádku. Jsme také v kontaktu se severokorejskými činiteli, kterým jsme tlumočili naše znepokojení,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Fred Lash.