Čínská bezpilotní loď se v kosmu spojila s modulem

Peking - Čínská bezpilotní vesmírná loď Šen-čou 8 se dnes spojila ve výšce 343 kilometrů nad Zemí se zkušebním modulem Tchien-kung 1. Čína je teprve třetí zemí na světě, které se to podařilo. Čínský vesmírný program má velké ambice, už příští rok by se měly do kosmu vydat dvě lidské posádky.

Vypuštění lodi Šen-čou 8 a její spojení s modulem je součástí příprav Pekingu na vybudování vlastního orbitálního komplexu. Nepilotovanou vesmírnou loď Šen-čou 8 v pondělí na oběžnou dráhu vynesla raketa s názvem Dlouhý pochod. Ve vesmíru se pak loď spojila ve výšce 340 kilometrů s experimentálním modulem Tchien-kung 1, který je na oběžné dráze měsíc. 

Během letu se na Šen-čou uskuteční 17 vědeckých pokusů ve spolupráci s německým vesmírným ústavem, který dodal experimentální přístroje. Jde o první čínskou spolupráci s cizí zemí přímo ve vesmíru. Bude-li současná mise úspěšná, Čína plánuje další dva podobné testovací lety i v příštím roce. Alespoň jeden z nich bude pilotovaný a má se jej zúčastnit první čínská astronautka.