V Bialystoku začal soud s „polským Fritzlem“

Varšava - Pouhý den poté, co v Rakousku nad Josefem Fritzlem vynesli rozsudek v jednom z nejhorších případů incestu v dějinách, začal v Polsku podobný soud. Sedmačtyřicetiletý Krzysztof B. je obžalován z toho, že věznil a znásilňoval svou dceru, která mu pak porodila dvě děti. Na rozdíl od Fritzla, který dostal doživotí, hrozí jeho polskému protějšku 15 let vězení.

Podle představitelů soudu v Bialystoku na severovýchodě Polska obžaloba zahrnuje znásilnění, nezákonné zadržování a pět dalších, méně závažných zločinů. Muž vinu popřel s tím, že sice se svou dcerou měl pohlavní styk, ta s ním prý ale souhlasila.

Jeho dvaadvacetiletá dcera Alicja vypověděla, že v roce 2005 a znovu v roce 2007 porodila chlapce, které zplodil její otec. Na jeho naléhání se jich prý v nemocnici musela vzdát. Policie ho zadržela loni v září ve městě Siedlce poté, co jej dcera s matkou udaly úřadům. Ty také vystopovaly děti, které Alicja porodila. Nepodstoupily však test DNA, aby se ověřilo, že jejich otcem je skutečně obžalovaný.

Matka i dcera se podle mluvčí soudu jednání zúčastnily a předpokládá se, že při přelíčení za zavřenými dveřmi budou svědčit. Manželka obviněného již dříve vypověděla, že jí muž nařizoval dívat se na televizi, když odcházel k dceři do pokoje. Místnost prý vždy zamkl a vytáhl ze dveří kliku. Obě je údajně bil, když jej žádaly, aby se zneužíváním přestal.

Polský bulvární deník Fakt dnes v článku pod názvem „Polský Fritzl“ přinesl rozhovor s údajnou obětí. Ta uvedla, že otce nenávidí a „nezaslouží si, abych mu říkala otec“. „Přeji si, aby zemřel kvůli tomu, co mi udělal,“ citoval ji list. „Kvůli němu jsem věřila, že v každé rodině otec spí s dcerami. Říkal mi, že je to způsob, jak se dcera připravuje na život s muži,“ vylíčila deníku vztah s otcem.

Podobný případ byl loni na jaře odhalen v rakouském Amstettenu, kde Josef Fritzl věznil 24 let ve sklepení svého domu dceru, kterou rovněž znásilňoval a měl s ní sedm dětí.

Krzysztof B. před soudem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod